Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С по-спокоен режим, подходящи храни и време за себе си се влиза във форма след празниците и се преодоляват апатията и потиснатото настроение през януари, категорични са специалисти.

Умереност се изисква след дълги празници, по време на които човек си е позволявал по повече храна и алкохол. Но това съвсем не означава, че строгият режим е добър вариант. "Постепенна трябва да е промяната във всичко – и в храненето, и в спорта – пояснява кардиологът д-р Красен Демирев. - Не е необходим строг режим. Добре е да не се яде пържено и люто за известно време, и да не се прекалява с алкохол. Но не е нужно да се гладува и да не се пие нито капка. Малките количества алкохол дори действат релаксиращо и загряващо. След периода на празници е добре и да се приемат пробиотици. Има достатъчно варианти на пазара – капки, таблетки, капсули и т.н."

д-р Красен Демирев
д-р Красен Демирев
 Кардиологът подчертава, че през студените месеци някои хора пренебрегват достатъчния прием на течности. А заради вятъра и промяната на времето се увеличават случаите на дехидратация. Не бива обаче да се прекалява с кафето, защото то има диуретичен ефект и още повече засилва обезводняването. Не се препоръчват и газираните напитки или соковете от кутии, защото съдържат прекалено много захар. Тя уврежда възможността на белите кръвни клетки да се борят с вирусите и бактериите, и така още повече прави организма предразположен към вредните външни влияния. Най-добре е да се приемат билкови чайове с малко мед.

В началото на годината не се препоръчва и прекалено натоварващият физически режим, освен ако човек не е свикнал да спортува редовно. Но за тези, които изведнъж се хвърлят на кардио и силови тренировки, съществува риск от проблеми със ставите, дори със сърцето. Най-добрият вариант за плавно влизане във форма си остава ходенето.

"Най-полезното кардио-упражнение е ходенето пеша – категоричен е д-р Демирев. - Препоръчвам между 3 и 5 километра на ден. Аз лично съм трениран и ходя всеки ден повече от това. Не бива да се пренебрегва дори през зимата - стига човек да е подходящо екипиран и да носи хубави обувки с подходящи стелки. Най-добре е през зимата да се носят няколко ката не толкова дебели дрехи – така при загряване се свалят по един или два от тях. По този начин се калява терморегулацията."

Но освен за физиката, човек е добре да помисли и за душата си. В много случаи зимната липса на желание за много неща всъщност е нормален процес на забавяне, който се наблюдава и в природата. Много специалисти препоръчват човек да си даде време за почивка, за усамотение, за четене на книги, за слушане на музика. Това е нормален процес, през който имаме нужда да преминем, за да съберем сили за ново символично пробуждане. Дори депресията или тъгата не бива винаги да се възприемат като нещо негативно и не бива винаги да бъдат преборвани с медикаменти, обяснява семейният терапевт Татяна Кючукова: "Като правило тъгата, когато има причина за нея, не е патология, а естествена и здравословна реакция на нашата психика. Дори депресията не е само "лоша", хората в депресия преминават през осмисляне, самонаблюдение, изстрадване, предефиниране на ценности и лични цели. Депресията несправедливо е обвинена за "лоша" и целта е тя да бъде прогонена с медикаменти или др. А тя идва в момент на изключителна нужда на човека да се оттегли, да се усамоти, самовглъби, да преосмисли, да потъгува, да си даде време да премине през различни процеси, които извън депресивното състояние са невъзможни или трудни. Тази функция на депресията е полезна и това трябва да бъде предадено като знание на хората."

психологът Татяна Кючукова
психологът Татяна Кючукова
 Често забравяме да си дадем време за почивка в днешния забързан свят, а особено след период на празници, свързан с толкова много контакти и социални ангажименти, някои хора се нуждаят от усамотение и от време на тишина. Затова тялото им дава знак именно чрез апатия и потиснатост.

"Разбира се, депресията и тъгата са неприятни и поради тази причина в съвременния динамичен свят има разбирането, че моментално трябва да бъдат премахнати и индивидът да бъде обхванат от радост и щастие. – изяснява Татяна Кючукова. - Този стремеж е създал множество вредни практики: практиката да се пренебрегва необходимостта от време за тъга; моменталното медикаментозно лечение, без да бъде разбрано защо се е появила депресията.

Освен чисто физиологичните препоръки – разходки, здравословно хранене, намиране на творчески и приятни занимания, ако някой се чувства потиснат без да може да се справи с това, е добре да потърси консултация със специалист. На страницата на Българската асоциация по психотерапия има списък с квалифицирани психотерапевти – препоръчвам на всеки, решил да посети специалист, да се обърне към някого от тях."

Защо януари се смята за най-тежкият месец, четете в хартиеното издание на "168 часа".