Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един обвиняем, и то под въпрос и много неизвестни. Това е равносметката три години и половина след дръзкия банков обир в Айтос на 19 май 2015 г., при който двама рокери с каски на главите нахлуват в клон на УниКредит Булбанк, стрелят с автомат в паричния салон и задигат 55 000 лв.

Разследването на въоръжения грабеж все още е в досъдебна фаза, но е към края си, а през януари материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата, показа проверка на "168 часа".

По делото има обвиняем, но

доказателствата срещу него са силно разколебани,

признават разследващи. 24-годишният Христо Пламенов Колев, арестуван на 15 юли 2015 г. във Варна, прекарва няколко месеца зад решетките с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", но през декември е пуснат под домашен арест. Няколко месеца по-късно вече е на свобода срещу подписка - възможно най-леката мярка за неотклонение.

Единственият обвиняем за дръзкия банков обир, безпрецедентен за иначе криминогенната Бургаска област, вади сериозни аргументи. Техническа експертиза установява, че от телефона на Христо Колев е проведен разговор на 19 май в 12,47 ч., осъществен чрез клетката във варненското село Константиново, а обирът в Айтос е извършен в 12,18 ч.

Освен справката на мобилния оператор в полза на обвиняемия Колев са и свидетелски показания на съсед, който твърди, че в деня на обира Христо е бил в Константиново. Всичко това разколебава обвинителната теза срещу 22-годишния по време на обира Колев, а съдът го пуска вкъщи с аргумента, че вместо с напредването на разследването доказателствата срещу обвиняемия да стават повече, се е случило точно обратното.

Няма и следа от втория участник в банковия обир, нито от задигнатите 55 000 лв. Не е открито и оръжието, което според направената балистична експертиза най-вероятно е автомат "Калашников".

Веднага след задържането си 22-годишният Христо Колев прави самопризнания. "Тогава той разкри детайли, които могат да бъдат известни само на извършителите. По-късно обаче се отрече, както между впрочем често се случва", казва пред "168 часа" участвал в разследването.

Колев се оправдава с полицейски натиск

по време на първоначалните разпити.

След тях обаче криминалистите стигат до името на втория човек - Диян Тодоров, който е обявен за издирване. Оказва се, че е зад граница, но след завръщането си е задържан и разпитан, минава и през детектора на лъжата. Срещу него не се събират други улики освен показанията на Христо. Така Тодоров остава само свидетел.

Когато излиза експертизата на гилза, открита в банковия офис, криминалистите са доволни, че са направили пробив в разследването, тъй като неочаквано от нея е изолиран биологичен материал. По него е изработен ДНК профил, който се оказва на криминално проявения Сами Керимов Самиев от Варна, разследван за грабежи в България и Германия. Самиев обаче твърди, че от 18 до 22 май 2015 г. е бил в хотел в Шумен. Алибито на Сами е прието от разследването и той остава само свидетел.

Според защитата на Христо Колев обаче няма конкретни доказателства, че Самиев е бил във въпросния хотел по време на банковия обир. Пред "168 часа" един от защитниците на Колев - адвокат Васил Василев, твърди, че е било поискано да бъдат проверени камерите от хотела, но това не е направено. Всъщност Сами е свидетелят, който насочва полицията към обвиняемия Христо Колев, разкриват източници на "168 часа". Разпитан е, след като неговата ДНК лъсва на гилзата, открита в обраната банка. Обяснява, че е докосвал подобен патрон в апартамента, където живеел Христо Колев. Неизяснен остава въпросът защо върху гилзата няма и други следи, а само биологичен материал от Самиев.

Три години и половина по-късно в Айтос все още се коментира неразкритият банков удар, който разтърси малкото и спокойно градче на 19 май 2015 г. Денят е слънчев, навън са излезли доста хора, пълна е и градинката около банковия клон на ул. "Станционна". Тя е в центъра на града, а банковият офис е до сградата на Военния клуб. Към самия вход на банката обаче няма добра видимост, тъй като пред фасадата й има засадени дървета.

Около 12 ч. черен мотор "Ямаха"

спира на малка уличка встрани на банката,

оказва се, точно под една от камерите. Двама мъже в черно и с каски на главите слизат от мотора и влизат директно в банката, без да свалят каските. Единият вади автомат, скрит под черното му кожено яке, и произвежда изстрел в тавана на помещението. По-късно банковата служителка Милка Георгиева ще разкаже, че куршумът е минал на сантиметри от главата й, а криминалисти ще извадят проектила от гипсокартонена плоскост.

Уплашени до смърт от нападателите, чиновниците не се противопоставят, а само гледат как всички налични пари в клона са натъпкани в раницата на нападателите. След часове става ясно, че от банката са отмъкнати 55 000 лв.

Двамата рокери влизат без проблем в клона на УниКредит Булбанк, тъй като точно в този момент охранителят се оказва в тоалетната, а това вероятно спасява живота му. Гардът се връща на работното си място буквално минута-две след като обирджиите напускат клона и се мятат на моторите. Едва тогава е натиснат паникбутонът, пристигат служители на охранителната фирма и полиция.

За разследващите бързо става ясно, че въоръженият грабеж не е дело на местния кримиконтингент. Чрез камери и показания на свидетели се изяснява и проследява маршрутът, по който бандитите са се измъкнали и са отпрашили към Варна. Въпреки усилията обаче разследването удря на камък, докато не излиза експертизата на намерената в банката гилза.

Повече от месец криминалистите работят усърдно, докато на 15 юли г. задържат Христо Колев в апартамента на баба му във Варна. 22-годишният варненец прави самопризнания на следващата сутрин. По време на делата за мерките в съда обаче

Христо се оправдава с психолозите

на МВР,

които го обърквали и му говорели, че са в главата му. Все пак Колев остава обвиняем за тежкото престъпление, за което законът предвижда от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. На ход сега е прокуратурата, която трябва да реши как ще продължи сагата с безпрецедентния банков обир.