Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рускинята Евгения Куйда дели апартамента си със своя най-добър приятел Роман. В един злощастен ден обаче той губи живота си в катастрофа и оставя близките си опустошени. Дълго време след загубата, докато е сама вкъщи, Евгения седи и притисната от самотата, препрочита старите си разговори с Роман в социалните мрежи.

И в тези моменти той сякаш възкръсва за нея. Така я осенява идеята за създаването на дигитални “реплики” на мъртви хора. Иначе казано - с помощта на изкуствен интелект науката да пребори смъртта в борбата на човечеството за вечен живот.

Така Куйда, която е собственик на Luka - стартъп за чатботове, създава технологията Replica AI. Основната цел на проекта е разработване на персонален чатбот, който да позволява на човек да продължи комуникацията с любимите си хора след тяхната смърт. Според учените това ще смекчи болката от загубата.

Самата концепция за цифрово съзнание и виртуално безсмъртие е изучавана от специалисти от Индия.

Как се случва “възкресяването”? Данните от определена личност се съхраняват и пренасят в компютър. В процеса на изграждане на дигиталната идентичност "пост мортем" са използвани съществуващите профили на починалия в социалните мрежи и миналите му онлайн комуникации.

В резултат на това експертите разработват триизмерен дигитален аватар, който изглежда и говори като починалия човек и има достъп до цифрови данни директно от “облака”. Така чрез цялата събрана информация системата създава виртуален човек - “реплика”, с която близките директно могат да комуникират.

И все пак не бива да се забравя, че този вид разговор няма да е така удовлетворителен. Самата Евгения подчертава: “Това обаче е като комуникация със сянката на живия човек”.

За да “съживи” по този начин своя приятел Роман, Куйда първо получава задължително разрешение от майка му. И докато едни са щастливи, че това е “виртуална” крачка към безсмъртието, други остават резервирани.

Канадският психолог Андреа Уорник смята, че има какво да се научи от чатботовете, но за живите е добре да продължат напред, вместо да се обвързват с такава “сянка” от миналото. И все пак по негово мнение това, че някой е починал, не означава, че е изчезнал завинаги.

Други обаче са още по-нахъсани да се наложат над смъртта и обещават да осигурят истинско безсмъртие, и то в конкретни срокове - до 2045 г.

Руският мултимилионер и експерт в областта на кибернетичните технологии Дмитрий Ицков влага своето състояние в бъдеще без страх от тленността на телата ни. Той залага на разработката на изкуствени носители - аватари (хуманоиден робот), в които хората да живеят вечно, без да са застрашени от умора, болести и стареене. Схемата е следната - в следващите няколко години учените трябва да съумеят да прехвърлят разума на човека в компютър и така да освободят личността от биологичните ограничения на тялото.

“Възнамерявам да докажа, че можем да живеем вечно. Мотивиран съм от своя страх от смъртта”, признава преди време Ицков.

Той работи по своя план от 2011 г. с основаването на “Инициатива 2045” - група специалисти по невронен интерфейс, роботика, изкуствени органи и системи, за да направят възможно “прехвърлянето” на личността.

“Вярваме, че са възможни и необходими елиминирането на остаряването и дори смъртта и преодоляването на фундаменталните граници на физическите и психическите способности, които понастоящем се определят от ограниченията на физическото тяло - пише на сайта на “Инициатива 2045”. - Вярваме, че най-големият технологичен проект на нашето време ще стане създаването на изкуствено човешко тяло и последващо прехвърляне на индивидуалното човешко съзнание в такова тяло.

Прилагането му неизбежно ще доведе до експлозивно развитие на иновациите и глобалните промени в нашата цивилизация и ще подобри човешкия живот.

Вярваме, че преди 2045 г. ще бъде създадено изкуствено тяло, което не само ще надмине съществуващото по отношение на функционалността, но ще постигне съвършенство на формата и ще бъде не по-малко привлекателно от човешкото. Хората ще вземат самостоятелни решения за удължаването на своя живот и възможностите за лично развитие в нов орган, след като ресурсите на биологичното тяло бъдат изчерпани”.

Освен всичко в онлайн платформата се посочва, че новото човешко същество ще получи огромна гама от способности и ще бъде в състояние лесно да издържи на екстремни външни условия: високи температури, натиск, радиация, липса на кислород и т.н.

Планът е стриктно разделен в четири фази. В първата е зададено да се даде на човека способност да контролира роботизираното тяло чрез невромашинен интерфейс - технология, която съществува и сега. Така аватарите ще дадат на хората редица нови възможности: способност да работят в опасни среди, да извършват спасителни операции, да пътуват в екстремни ситуации и т.н. Компонентите на аватара ще бъдат използвани в медицината за рехабилитация на напълно или частично инвалидизирани пациенти, като им осигуряват протезни крайници или възстановяват загубени сетива.

Тази фаза трябва да приключи през 2020 г., след което стартира следващата, в която се предвижда до 2025 г. да се създаде автономна система за подпомагане на живота на човешкия мозък, свързана с робот. Това ще спаси хора, чието тяло е напълно износено или необратимо повредено.

Третият етап обещава до 2035 г. да се създаде компютърен модел на мозъка и човешкото съзнание с последващо развитие на средства за трансфер на индивидуално съзнание върху изкуствен носител. Това ще промени света в дълбочина, като осигури на всички възможността за кибернетично безсмъртие, но и ще разшири човешките способности и ще даде възможност на обикновените хора да възстановят или променят собствения си мозък по няколко пъти. Крайният резултат може да бъде истинска революция в разбирането на човешката природа - пълна промяна на всички перспективи за човечеството.

На финала през 2045 г. трябва да се достигне до освобождаване на човешкия разум от физическата му форма Това е времето, когато независимите от съзнанието умове ще получат нови роботизирани тела с възможности, далеч надвишаващи тези на обикновените хора. Промените ще настъпят във всички сфери - генериране на енергия, транспорт, политика, медицина, психология, науки и т.н.

“Днес е трудно да си представим бъдеще, когато тела, състоящи се от нанороботи, ще станат достъпни и способни да приемат всякаква форма - се казва още в сайта. - Също така е трудно да си представим холограмите на тялото с контролирана материя. Едно нещо обаче е ясно: човечеството за първи път в своята история ще направи напълно управляван еволюционен преход и накрая ще стане нов вид. Освен това ще бъдат създадени предпоставки за мащабно разширяване на космическото пространство.”

Ицков обаче е най-силно загрижен за това как безсмъртието ще измени съзнанието. За него вечният живот е средство за трансформация и подобрение на човешкия разум. Бизнесменът иска да прокара пътя за по-възвишен и съвършен човешки дух. Още през 2013 г. той обясни, че предвижда как в бъдеще хората ще посещават магазини “по обслужване на тела”. Там те ще си избират аватари от каталози според нуждите си.

Като например - даден клиент може да пожелае подходящ физически носител на съзнанието му, който да е годен за живот на Марс, защото му се иска да отскочи до Червената планета.

Ицков отхвърля доводите на критиците, че в случай на успех неговият проект ще раздели човечеството на два опасни класа - смъртни и безсмъртни, защото не всеки би могъл да си плати за обещания вечен живот.

“Бих искал това да е и за богатите, и за бедните”, казва експертът.

Но дали е възможно да бъде осигурена една достъпна цена за "бягството" от смъртта?!

Учените действат във всякаква посока. Възможно ли е освен всичко компютър да бъде равнопоставен на човешкия мозък? Смята се, че в нашата памет могат да се съхраняват около 2,5 петабайта, което е около 2500 терабайта. За момента най-много складирана на компютър информация има в изследователския център Almaden на IBM - 120 петабайта.

Неотдавна стана ясно, че след 12 години работа изследователи от университета в Манчестър завършиха изграждането на суперкомпютъра SpiNNaker (SpikingNeural Network Architecture). Той може да симулира вътрешната работа на до един милиард неврона чрез своите един милион процесора.

Човешкият мозък съдържа приблизително 100 милиарда неврона, които обменят помежду си сигнали през стотици трилиони синапси. Макар че тези цифри са смайващи, дигиталната симулация на мозъка се нуждае от колосална изчислителна мощност.

“Невроните в мозъка обикновено имат няколко хиляди входа, някои до четири милиона - обяснява проф. Стивън Фърбър, който е основател и ръководител на проекта SpiNNaker. - Компютрите с висока производителност са добри в изпращането на големи количества данни от едно място на друго много бързо. Ала това, което е нужно при невронното моделиране, е изпращането на множество малки късчета данни от едно място към много други места. Това е различен модел на комуникация.”

Изследователите решили да се справят с този проблем чрез разработката на масивна паралелна архитектура, където всяко от милионите ядра е в състояние да изпраща малки “пакети” информация - 72 бита, към своите дестинации чрез вътрешна комуникационна мрежа. Дали ще успее да симулира дейността на 100-те милиарда неврона, тепърва ще видим. Още повече че вече са в ход няколко много перспективни проекта с подобни амбиции.

Реймънд Курцвейл, изобретател и футуролог, още преди години прави експоненциална крива, която описва темпа на ускорението в прогреса на компютърните технологии. Неговото откритие показва, че човечеството ще направи инженерен мозък като човешкия през 2025 г., а през 2030-а компютрите ще достигнат сборния човешки интелект. Следва датата на сингуларността, насрочена за 2045 г. Тогава при огромно увеличение на компютърната мощност и огромно намаление на себестойността й количеството изкуствен интелект по негови сметки ще бъде 1 милиард пъти по-голямо от днешния общ сбор на човешкия.

Според Курцвейл опитите това да бъде отлагано чрез забрани са неморални, а дори и опасни.

“Само тоталитарен режим би наложил такива забрани. Но и те няма да проработят. Технологиите ще минат в нелегалност, където учените няма да имат достъп.”