Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оптимистичната прогноза е, че сблъсъкът ще е след 5 млрд. години, песимистичната – след 4

Доскоро ни убеждаваха, че човечеството най-късно до 4-5 млрд. години ще трябва да напусне Земята, защото тогава тя ще бъде бъде погълната от гигантския галактически канибал Андромеда. Но новите данни и изчисленията не са така драматични. Да, Андромеда наистина приближава към Млечния път и сливането им е неизбежно, но Земята може да извади уникален късмет. Гигантският катаклизъм и тотално унищожение най-вероятно ще ни се разминат и причината за това ще са огромните разстояния.

Клайв Тадхънтър от Университета в Шефилд и екипът му са наблюдавали 15 подобни случая в Космоса – някои завършват благополучно, други не.

„Въз основа на получените резултати очакваме подобни събития да са често срещани, когато нашата галактика се слее със съседната Андромеда след около 5 милиарда години“, казва той. Всъщност това е оптимистична прогноза. Песимистичната е за след около 4 млрд.

Донякъде можем да се успокояваме с мисълта, че в момента ние също сме част от гигантска галактическа система, която се храни и приема в себе си всички джуджета, които срещне по пътя си. Като миниатюрна прашинка в Млечния път Земята засега е облагодетелствана, защото сме в един от сериозните канибали за момента.

Проблемът е, че след около 4 млрд. години това няма да е така. Изчисленията сочат, че нашата галактика ще се срещне с Андромеда и ще бъде погълната от нея. Със сигурност ще има доста промени, но те няма да са такива, че да се стигне до унищожение на живота на синята планета, убедени са учени, които изчисляват отново и отново данните за разстоянията.

Какво ще ни спаси според българските учени, четете в списание "Космос".