Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спортът е изпълнен с всевъзможни постижения. С напредването на технологиите, възможностите за възстановяване, а и модернизирането на екипировката, всяка година ставаме свидетели на най-различни рекорди. Но има и такива, за които спокойно можем да предполагаме, че вероятно ще останат неподвластни на времето.

Класацията за въпросните рекорди стартира с царицата на спортовете – леката атлетика. Българите продължаваме да се гордеем с постижението на Стефка Костадинова от 209 сантиметра във високия скок. Примата на родния спорт бе сред първите легенди, приети в Залата на славата на Международната федерация по лека атлетика. А всеки посетител на музея на олимпизма в Лозана минава под летва, поставена на точно 2 метра и 9 сантиметра от земята. От рекорда на Костадинова изминаха 31 години и поне засега не се вижда как някой ще го подобри.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Подобно е и положението с една от най-ярките спортни звезди на този век Юсейн Болт. През лятото на 2019-а Светкавицата от Ямайка ще отпразнува 10 години от феноменалните си бягания на световното първенство в Берлин. Там Болт измина 100 метра за 9 секунди и 58 стотни, а на 200 метра спря хронометъра на 19 секунди и 19 стотни. При дамите последният световен рекорд в спринтовите дисциплини постави американката Флорънс Грифит-Джойнър. Покойната звезда завеща постижения от съответно 10 секунди и 49 стотни, както и от 21 секунди и 34 стотни. И макар спекулациите за причините за смъртта ѝ да не спират, няма доказателства, че е използвала забранени вещества.

Продължаваме с най-бързия нокаут в историята на смесените бойни изкуства – ММА. През 2008 година японецът Риохей Масуда свали съперника си за едва две секунди. Голяма помощ му оказа меко казано странната стратегия на Такахиро Куроиши, който тръгна към съперника си припряно, а ръцете му бяха позиционирани ниско долу. В подобна ситуация нокаутът е почти неизбежен.

В тениса най-впечатляващият рекорд не е за брой спечелени титли, нито за най-много седмици на върха в световната ранглиста, а за продължителност на мач. От 2010 година начело по този показател са Джон Иснър и Никола Маю. Тогава в мач от първия кръг на Уимбълдън двамата играха общо 11 часа и пет минути в рамките на три дни.

Заслужава си да се отбележи и рекордът за най-много последователни трофеи на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Постижението принадлежи на Мартина Навратилова. Тя е непобедима в шест последователни издания на надпреварата между 1982 и 1987 година.

Интригата в тежка категория на световния бокс е по-голяма от всякога, но нито една от сегашните звезди дори не е близо до статистиката на страшилището на ринга от 50-те години Роки Марчиано, записал 49 победи от също толкова срещи. Рекордьорът по брой нокаути в историята на бокса пък е Арчи Мур. Според статистиката цели 131 пъти той е повалял съперник на земята в общо 219 професионални битки. Как го е постигнал? С много бой! Например през 1937-ма се качва на ринга 15 пъти за 12 месеца.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Следва баскетбола. В листата с рекорди в Националната баскетболна асоциация впечатляват играчите с най-много точки и най-много асистенции. Недостижими и за настоящите активни баскетболисти изглеждат Карим Абдул Джабар с 38 387 точки и Джон Стоктън с 15 806 асистенции. Серията за най-много поредни победи пък принадлежи на Лос Анджелис Лейкърс – 33 последователни успеха през сезон 1971/72. А истинско вдъхновение е Уилт Чембърлейн – единственият, вкарал 100 точки в рамките на една среща. Това се случва през 1962 г. по време на двубой между Филаделфия и Ню Йорк Никс. Най-великият тим в историята на НБА пък би трябвало да бъде Бостън Селтикс, който печели осем поредни титли в периода 1959-1966 г.

Финалът, разбира се, е отреден за Цар Футбол. Едно от най-невероятните постижения е за най-много червени картони в един мач – 36. През 2010 г. реферът Дамиан Рубино гони всички играчи, резерви и треньори, защото никой не го слуша. Тази лудост се случва в петото ниво на аржентинския футбол между тимовете на Клайполе и Викториано Аренас.

А очаквано и тази класация не може да мине без Краля Пеле. Бразилската икона държи рекорда за най-много голове в една календарна година. През 1959 г. трикратният световен шампион бележи 127 пъти.

Това са само малка част от група феноменални състезатели, оставили ярка диря в световния спорт. А постиженията им ще продължат да предизвикват вдъхновение още много години.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport