Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Купон в хижа "Амбарица" с най-близките приятели. Музика, танци, безкрайна веселба и разговори. Това били плановете за рождения ден на лекаря от Александровска болница Марио Шкодров, който обаче бе намерен измръзнал в Централния Балкан в ранния следобед на 12 декември.

Младежът бе в неизвестност от 10 декември вечерта. Търсиха го планински спасители от Троян, Ловеч, Сопот, Карлово, София и Банско.

Марио очаквал с нетърпение датата 16 декември, тъй като тогава щял да празнува 27-ия си рожден ден. Младежът разработил точен план къде ще е партито и когото ще покани, разказаха негови близки пред "168 часа". Младежът ги приемал за семейство, тъй като

останал сирак

Това обаче по никакъв начин не пречи на Шкодров в неговото развитие. Той завършва висше образование в Медицинския университет като стипендиант по програмата "Готови за успех".

Тя е в подкрепа на ученици и студенти с отличен успех. Според неговите колеги

Марио е от малкото, които избират да специализират спешна медицина

От тази година всъщност той станал и част от екипа на спешното отделение в Александровска болница.

"Марио беше не човек - разказва пред "168 часа" Десислава Стефанова, позната на загиналия. - Беше дъждът за изсъхналата земя,

запалваше

слънцето във всеки

мрачен ден и зараждаше надежда в дъното на най-отчаяните души. Добротата, свободата и позитивизмът поникваха там, откъдето той е минал."

Близки на младежа споделят, че той неведнъж е участвал в организираните от фондация "Направи добро - Александровска" прегледи на възрастни хора от Северозападна България. Правели се абсолютно безвъзмездно, а Марио приемал работата си като мисия.

"Това прекрасно младо момче се появи като ангел, когато преди малко повече от година извиках Бърза помощ, защото мама започна да посинява в ръцете ми - спомня си във фейсбук Велина Димова. - Пристигна и веднага започна да я спасява, буквално. Направи ми впечатление, че наистина е много млад, но

действа изключително уверено и адекватно Откараха я в интензивното на сърдечносъдовата клиника в "Пирогов" вече стабилизирана от него."

В уплахата си тогава Велина не попитала за името му, но често след това си спомняла за него.

"Наистина беше ангел, който спасява животи, а вече се е превърнал в истински ангел - споделя още тя. - Желанието му да работи и да помага на хората беше толкова голямо, че сега съм сигурна, че ще им помага и от небесата."

Спокойствие у него забелязала и Доротея Табакова.

"Една нощ се случи да съм му пациентка в спешното в Александровска - спомня си жената. - Той излъчваше такава сигурност, че още щом го зърнах, си казах - всичко ще се оправи."

С кои три думи го определят близките му, четете в печатното издание на "168 часа".