Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С Лили Иванова
С Лили Иванова

Бащата на актрисата лежал в лагера “Куциян” след 1944 г., а тя приличала на майка си по красота, но излъчването на двете било коренно различно

Една от най-близките приятелки е Стоянка Мутафова. Невена харесвала песните на Лили Иванова, а душеприказчици били хора извън съсловието

Невена Коканова толкова много обичала животните, че непрекъснато гледала кучета и котки, а веднъж от Индия си донесла за кратко и маймунка. Тя обаче вършела толкова много бели, че семейството се видяло в чудо и киноиконата се принудила да я дари на софийския зоопарк.

Тогава артистичното семейство живеело в миниатюрно жилище до хотел "Плиска". Невена обожавала малкия си дом. За него купили някои мебели от Киноцентъра, след като били използвани като обстановка в продукции.

Много години след това тя взела един голям апартамент от Министерството на културата, който никак не обичала. Живяла за кратко в него, продала го и купила два по-малки.

Докато обитавала малкото жилище до хотел "Плиска",

клюкарките разнасяли по фризьорските салони мълвата,

че талантливата актриса се шири в апартамент със собствен шадраван. "Истината е, че жилището им беше толкова тясно, че едва се побираха четиримата", разказаха нейни близки. Освен мъжа на Невена Коканова и детето им при тях била и майка й, която е с австрийски корени.

Актрисата, за която на фестивала в Кан през 1963 г. шведски журналист възкликва, че е по-красива от София Лорен, много приличала на майка си на външен вид, но излъчването им било съвършено различно. Докато жената с над 80 роли в киното можела да си общува спокойно с всякакви хора, майка й била със студена красота, дистанцирана към хората.

Отдават го на времето, в което

Елеонора Коканова е трябвало сама да се грижи за Невена,

защото съпругът й - царският офицер Богдан Коканов, е изпратен в комунистическия концентрационен лагер "Куциян" край Перник след 1944 г. В някои публикации пише, че той е лежал в по-известния "Белене", но това е грешка според близките на актрисата.

Заради "неблагонадеждния си произход" Невена Коканова, чийто дядо е бил адютант на цар Фердинанд, не е приета в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ). Но заминава в Русе и се присъединява към трупата на театъра. По-късно играе и в Ямболския театър.

След феноменалния й успех през 60-те години във филмите "Тютюн" и "Крадецът на праскови" Блага Димитрова написва специална роля за нея във филма "Отклонение" (1967).

В свое интервю години по-късно - вече като вицепрезидент, поетесата заявява: "Щом аз бях влюбена в нея като актриса, не се учудвам, че мъжете са луди по нея".

Най-дълго екранната звезда с дискретен чар прекарва в столичния Сатиричен театър. Оттам е приятелството й с доайена Стоянка Мутафова. Тя е една от малкото й приятелки в съсловието. Другите са Емилия Радева и Мария Статулова.

Като цяло Невена Коканова

страняла от хората

от гилдията си,

предпочитала да приютява вкъщи роднини и обикновени съграждани от родната й Дупница. Душеприказчиците й били приятели извън актьорската професия.

Въпреки че неведнъж е участвала заедно с Лили Иванова в смесени спектакли, двете не са били близки приятелки. Свързвало ги предимно уважението към професионализма на другата.

Със Стоянка Мутафова
Със Стоянка Мутафова
С Георги Калоянчев
С Георги Калоянчев