Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румяна Арнаудова СНИМКА: Архив
Румяна Арнаудова СНИМКА: Архив

Тунелът "Ечемишка", построен през 1985 година, до 5 февруари 2017 г., когато лампа в него уби жена - е бил измит един път и боядисан, без да е бил ремонтиран.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с обвиненията за инцидента срещу двама бивши шевове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и още четирима.

Арнаудова посочи, че за пръв път прокуратурата е използвала правната конструкция "независимо съпричиняване на смърт по непредпазливост заради безотговорно отношение и бездействие".

По този текст шестимата ще отговарят за в бъдеще пред съда, като се очаква най-скоро те да станат подсъдими.

Арнаудова обясни, че от 2005 до 2017-а "Автомагистрали" ЕАД е изпратило до АПИ 11 подробни доклада за проблеми с осветлението в тунела. От пътната агенция обаче не реагирали на констатациите за опасните съоръжения. Знаело се, че лампата, която взе човешки живот, е била опасна от 2010 година. Тя е паднала заради 50% корозия.

Нито един от шестимата обвинени не е задържан. Те са на свобода с най-леката мярка за неотклонение, като не се признават за виновни. До момента не са дали обяснения пред прокуратурата.

Очаквайте подробности.