Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сърбинът сензационно се завърна от пенсия, за да налива акъл на "Армията"

Привържениците на "Левски" са люто обидени и гневът им не стихва вече втора седмица. Човек, когото харесваха и в когото се кълняха, предаде тяхното доверие. Люпко Петрович престъпи клетвата си и влезе в отбора на вечния враг. Абсолютно сензационно сърбинът се съгласи да помага на далеч по-младия треньор Нестор ел Маестро, който сериозно го закъса в ЦСКА.

Трансферът, осъществен от боса на "червените" Гриша Ганчев, нямаше как да не нагнети напрежение във футболния живот на страната. На първо място Петрович е сред най-титулуваните треньори, изявявали се по нашите географски ширини. Под негово ръководство "Цървена звезда" спечели КЕШ преди 27 години. Но не медалите и купите му са най-важното в случая. Става дума за неговата професионална и емоционална обвързаност с "Левски". Петрович стана шампион със "сините" през сезон 2000/2001 и преживя още много хубави моменти на "Герена".

Затова и никой не се учуди, когато през есента на 2016 г. опитният треньор се закле: "Левски" ще е последният ми отбор.

Повече няма какво да се доказвам". Тогава сърбинът буквално за 24 часа си събра багажа, разтрогна договора и си хвана влака за Белград. Изненадващото му бягство породи какви ли не конспирации за причините, довели до внезапното му решение. Самият той след това подсказа, че е бил недоволен от трансферната политика на клуба и е решил да се махне, преди да го обвинят за поредицата от грешки в управлението на тима от "Герена". Тогава феновете не си и помислиха да го обявяват за дезертьор и по-скоро насочиха гнева си към шефовете, които са допуснали да изгубят толкова качествен кадър.

На Люпко ултрасите на "Левски" пожелаха късмет и се зарекоха да го посрещнат царски, ако реши един ден да се върне в България, за да се види със стари приятели. Е, Петрович наистина се върна, но не за другарска среща, а за да работи в най-омразния на "сините" привърженици отбор. Той може и да се кълнеше във вярност на левскарите, но не забрави и колко бял хляб изяде при бизнесмена Гриша Ганчев. Именно заради него сърбинът на три пъти живя в Ловеч, за да води местния "Литекс". И въпреки че с "оранжевите" спечели само една Купа на България, Ганчев остана доволен от неговата работа на терен.

Сега Люпко е призован да насочва твърде емоционалния Ел Маестро в правилната посока. Идването му в България предизвика смесени чувства у "червените" ултраси, но левскарите бяха далеч по-категорични, обвинявайки бившия им любимец в най-долно предателство. Нещо подобно заяви и легендата на тима от "Герена" Георги Иванов-Гонзо.

"Изненадах се, че отива в ЦСКА. Според мен нямаше нужда от тази работа. На стари години да си плюеш на авторитета! Уважавам го и не искам да го обиждам. Той винаги ще бъде харесван от всички левскари. Аз просто не бих постъпил така", обяви Гонзо.

Самият Петрович отказа да влиза в полемика с фенове и легенди на "Левски", тъй като и без това има много работа за вършене на "Армията". Засега той се води консултант на клуба, но не е изключено да поеме юздите, ако Ел Маестро продължи да не печели важните мачове. 71-годишният консултант вече обяви, че ЦСКА се нуждае от сериозна зимна селекция, тъй като сегашните попълнения издишат. Интересно е дали Люпко ще успее да убеди Гриша Ганчев да развърже кесията през зимата, за да бъдат купени нови играчи, с които да бъде атакувано първото място. Засега мисията изглежда трудноизпълнима, тъй като "Лудогорец" контролира събитията по пътя си към поредна шампионска титла.