Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анегрет Крамп-Каренбауер. Снимки РОЙТЕРС
Анегрет Крамп-Каренбауер. Снимки РОЙТЕРС

Ерата на Ангела Меркел като лидер на германския консервативен Християндемократически съюз приключи. На конгрес на партията в Хамбург в петък тя се оттегли от този пост след 18 години управление.

1001 делегати от ХДС заседаваха 4 часа кой да бъде новият лидер. Кандидатираха се 26 души, но фаворитите бяха трима – нейната заместничка в партията Анегрет Крамп-Каренбауер, някогашният съперник на Меркел Фридрих Мерц, който през последните 10 години бе напуснал политиката, и министърът на здравеопазването Йенс Шпан. След първото гласуване никой от тримата не спечели необходимото мнозинство. Йенс Шпан отпадна от надпреварата със само 157 гласа, а Мерц и Крамп-Каренбауер трябваше да отидат на балотаж. В крайна сметка с 51% от гласовете спечели заместничката на Меркел, която ще продължи курса на канцлерката. Мерц пък обеща да върне ХДС в дясно-консервативния политически спектър, но загуби надпреварата.

Анегрет Крамп-Каренбауер гласува на изборите за нов партиен лидер.
Анегрет Крамп-Каренбауер гласува на изборите за нов партиен лидер.
Първа пред делегатите говори Ангела Меркел. Това бе и последната й реч като председател на ХДС. Тя благодари на всички свои съпартийци за дългогодишната подкрепа.

„За мен беше радост, за мен беше чест!“, заяви тя, за първи път видимо просълзена. „Когато преди 18 години поех този пост, знаех, че човек трябва да влиза с достойнство в политиката и да излиза с достойнство от нея“, аргументира решението си да не се кандидатира повече тя. Меркел изброи кризите и успешните или не дотам техни решения през последните години – финансовата криза, бежанската криза, също така реформата в Бундесвера. „Понякога поставях нервите ви на изпитание с решенията си“, призна тя. След това изброи предизвикателствата, които предстоят пред Европа. Брекзит, фалшивите новини, климатичните промени, дигитализацията, заяви тя. Колегите й аплодираха толкова дълго речта й, че чак на Меркел й стана неудобно и ги прекъсна. Тя обяви, че възнамерява да остане канцлер до края на мандата си през 2021 г. Тъй като новият председател на ХДС е досегашната й дясна ръка, тя ще съумее да изпълни това намерение.

Меркел се сбогува през сълзи със съпартийците си. Снимка РОЙТЕРС
Меркел се сбогува през сълзи със съпартийците си. Снимка РОЙТЕРС