Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проверяваните съдии за Иванчева погрешно адресирали писмо до ВСС Момент от заседание на ВСС, Снимка: Румяна Тонева, архив

11-те апелативни спецсъдии, начело с началника им Георги Ушев, погрешно са адресирали писмо до пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), който да изрази становище дали проверката по администрирането на делата срещу подсъдимата кметица за подкуп Десислава Иванчева е тенденциозно отношение на Лозан Панов към тях.

Това стана ясно днес на заседанието на ВСС, в което участват членовете на съдийската и прокурорската колегия.

Панов взе първи думата и прочете от закона 20-те правомощия на пленума на ВСС и установи, че няма възможност прокурори да се произнасят по съдийски въпроси.

"Доколкото ми е известно апелативният специализиран съд е все още съд", посочи Панов и предположи, че колегите му са се заблудили към кого да адресират писмото си. То е трябвало да бъде пратено само до съдийската колегия на кадровия орган.

"Поставените въпроси от колегите от апелативния специализиран съд не са от компетенциите на пленума на ВСС", каза главният прокурор Сотир Цацаров от името на прокурорската колегия.

Съдийската колегия ще коментира писмото за проверката в апелативния спецсъд на следващото си заседание на 11 декември.

Началото на заседанието днес в 9,30 ч събра 20-ина активисти на инициатива "Правосъдие за всеки", които на микрофон изразиха подкрепата си за Лозан Панов и подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.