Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И

зострените до краен предел и нарушени връзки между Русия и Украйна крият много капани и за в бъдеще. Проблемът е, че заради свръхцентрализираното ръководство на Съветския съюз навремето двете страни все още са силно свързани във всички сфери. Тази взаимна обвързаност важи в голяма степен и за такива деликатни области като оръжейната промишленост.

В тази връзка преди броени дни руското министерство на отбраната обяви, че планира

да удължи срока на експлоатация на ракетите "Топол-М",

Ур-100Н и "Сатана". За целта ще бъде обявена обществена поръчка, като работата по обновяване на комплексите трябва да приключи до 2020 г.

Според специалистите ракетата, наричана “Сатана”, има наистина

впечатляващи бойни характеристики

- максимална далекобойност 11 000 км, дължина 34,3 м, диаметър 3 м, обща мощност на ядрените бойни части, монтирани в 8,8-тонната глава - 20-25 мегатона. Нейният гаранционен срок на експлоатация 10-15 години, като е предвидена възможност той да бъде продължен до 25-30 години.

Проблемът обаче е, че ключови компоненти от нея са проектирани в предприятия, които днес се намират на украинска територия.

Така например ракетата носител на "Сатаната" не е правена в Русия а в ЮжМаш (КБ “Южное”) в град Днепропетровск, Украйна. Телеметрията пък изцяло е дело на КБ “Хартрон” в град Харков. Именно по тази причина само тези две конструкторски бюра

имат пълната документация

по темите и само те могат да поддържат страховитото оръжие.

По този начин най-мощният в света ядрен ракетен комплекс Р-36М, наречен в НАТО

"Сатана", се оказа под заплаха от унищожение

заради разрива на отношенията между Русия и Украйна. Украинското Конструкторско бюро (КБ) "Южное" и завод "Южмаш", които я произвеждаха по съветско време, се отказаха от авторското и техническото "съпровождане" на проекта. Сега отговорността за изправността на ракетите е възложена на Държавния ракетен център (ДРЦ) "Макеев", писа "Газета.Ru" преди време. Дали обаче оттам ще могат да се справят с тази тежка и сложна задача, можем само да гадаем.

Изцяло за сметка на Москва остават и притесненията дали заплашената Украйна няма в един момент да прибегне до

продажба на ядрените си технологии на Китай,

Иран и дори Северна Корея.

На фона на тази информация логично идва въпросът, ако вече в продължение на години ракетните комплекси са били лишени от компетентна поддръжка, дали с това не е нарушена и тяхната боеспособност?

На фона на тези догадки около поддръжката на съществуващите ядрени комплекси се появиха и съобщения, че Русия не успява да започне производство на свръхзвуковите ракети, анонсирани от руския президент Владимир Путин. Информацията е от източници от Пентагона, цитирани от CNBC.

Смята се, че Русия не успява да създаде основни компоненти, без които презентираните ракети не могат да съществуват. Става въпрос за елементи от въглеродното влакно.

Посочва се, че влакното, с което руската страна разполага, не е достатъчно надеждно. То не осигурява нужната топлинна защита. По този начин корпусът на свръхзвуковата ракета не може да издържи на нагряването и компонентите му се повреждат. Според Кремъл въпросните ракети трябва да са готови до 2020 г., но в свое изказване говорителят на Пентагона Ерик Пахон подчерта, че руската страна демонстрира повече гръмки изявления за успехи, отколкото реални доказателства.

Т.нар. ракети “Авангард” бяха представени от Путин през март. През юли руските власти обявиха, че са разработили ракетата и започват серийно производство.

Смята се, че ако бъде реализирана успешно, тя ще даде сериозно преимущество на Русия в Европа.