Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Влюбеният в Пхенян Беноа Кенеди събирал вътрешна информация за работата на правителството

Беноа Кенеди, високопоставен служител в Сената на Франция, който не крие севернокорейските си приятелства, бе обвинен от прокуратурата за "предателство" и "шпионаж в полза на чужда държава". Делото се поема от разследващ съдия, който според френското законодателство трябва да прецени доказателствата. Чиновникът е поставен под съдебен надзор, няма право да пътува извън страната и да упражнява професията си.

Официалното разследване по обвинения за събиране и предоставяне на конфиденциална информация на чуждестранно правителство и шпионаж в полза на чужда държава започна, след като Беноа Кенеди бе арестуван в дома си и разпитван 4 дни в Генералната дирекция по вътрешна сигурност (DGSI). Обвиненият е бил на ръководна длъжност в дирекция "Архитектура, наследство и градини" в горната камара на парламента и е отговарял по административни и финансови въпроси. Сенатът обяви, че висшият служител временно е отстранен от длъжност и че кабинетът му е бил обискиран.

42-годишна любов към Северна Корея

Беноа е 40-годишен, от Дижон и е завършил елитни учебни заведения - изследователския университет Sciences Po в Париж и висшето национално училище за администрация ЕNА, където се подготвят държавни служители и политически лидери.

През 90-те години, докато следва, се ражда и страстта му към Северна Корея според френското издание midilibre.fr. Той е увлечен от културата, сложната история, следи политическата изолация и лобира за намаляване на напрежението с Пхенян (Франция няма официални дипломатически отношения с Пхенян). През 2000 г. става член, а по-късно и председател на Асоциацията за френско-корейско приятелство, създадена от журналисти комунисти.

Пътувал е многократно из Корейския полуостров от 2005 г. насам, като за последен път е бил там през септември за 70-годишнината на Корейската народнодемократична партия. Според уебсайта Delga, който през 2017 г. публикува книгата му "Северна Корея. Непознатата", същата година той хвали северокорейското общество като на “образец за развитие” във видео в интернет. Дава много пъти интервюта за Северна Корея и на френскоезичната RT, финансирана от Кремъл, където е представен като

“експерт по международни въпроси”

Не е ясно срещу какъв хонорар.

През 2013 г. Беноа Кенеди пише есе за икономиката на режима на Пхенян, озаглавено "Икономиката на Северна Корея, раждането на нов азиатски дракон", публикувано от Les Indes Savantes. Есето пропагандира модела, довел до растеж и разцвет в страната въпреки жестоките икономически санкции.

В периода на санкции срещу режима на Ким Чен Ун, които целят да принудят властта в Пхенян да се откаже от ядрената си програма, той прави изявление във видеоклип, публикуван през 2017 г. в YouTube, че

“Всички фантазии

се оправдават със Северна Корея”

В друго видео хвали комунистическата страна като модел на развитие и държава, в която поданиците имат свободен достъп до образование и здравеопазване, както и че там няма “боклук по земята”.

Беноа Кенеди не само възхвалява Северна Корея, но и критикува противниците на режима в Пхенян. Според него той не е диктаторски и този образ е в резултат на “американски заговор”. Тази година приветства затоплянето на отношенията между Северна Корея и САЩ. "Създаваме условия за доверие, за да започне добър диалог", казва чиновникът във видеоклип в YouTube.

Разследването срещу почитателя на Пхенян започва през март, като основната цел е да се разбере дали е предавал на властта в Пхенян поверителна информация. Според френското контраразузнаване интересът му към Пхенян не е безопасен.

След ареста му следователи обискират офиса и парижкото му жилище, както и стаята му дома на родителите му в Дижон. Въпреки че позицията му в Сената не му позволява да борави с конфиденциална информация, той е имал достъп до вътрешни данни за работата на правителството и ежедневието на някои длъжностни лица, съобщи france24.com.

“Той е никой

в това дело”

Приятелите и семейството на Кенеди са шокирани от ареста му и не вярват, че той може да извърши държавна измяна. “В куфара си моят син не е носил държавни тайни. Той не може да решава никакви дипломатически въпроси от ниската си позиция. Той е никой в това дело”, казва баща му Андре Кенеди пред френския вестник “Паризиен”.

След новината за ареста му група приятели на Беноа Кенеди пускат видео, в което призовават за незабавното му освобождение. Те го наричат “прогресивен” и “изключителен” човек, който изпитва голяма любов към Северна Корея.

“Той говори увлекателно и интересно.

Действително

е увлечен от

Северна Корея

Веднъж отидох у тях и видях в дома му цял шкаф с корейски книги. Той е влюбен в тази страна”, казва Аймерик Монвил, редактор на книгата на Кенеди, цитирана от france24.com. Според редактора Кенеди не е разполагал със стратегическа информация.

Друг негов колега - Патрик Куенцман, с когото работят в асоциацията за приятелство с Корея, казва: “Беноа може да бъде критикуван за много неща, но той

не е предавал страната си”

На своя сайт асоциацията за приятелство с Корея, която се застъпва за по-тесни връзки с Пхенян и подкрепя обединението на Корейския полуостров, осъди обвинението срещу Беноа Кенеди.

От сайта става ясно, че той е пътувал няколко пъти в Пхенян през последните години и се е срещал с представители и учени, работещи в областта на архитектурата и строителството. Франция е единственият член на ЕС, който не признава Северна Корея като суверенна държава и няма дипломатически отношения с Пхенян.

Какви наказания го очакват, четете в хартиеното издание.