Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Геномът е просъществувал милиони години и е перфектно балансиран 

Използваната технология за модифициране на ДНК променя човешките клетки, за да не се заразят от вируса на СПИН

"Както и при ваксините, е съвсем резонно един специалист да си помисли дали няма да се появят странични ефекти - споделя пред "168 часа" проф. Алексей Савов, директор на Националната генетична лаборатория. - Тази система Сrispr/Cas9 наистина позволява да се насочат въздействията върху генома на конкретно място.

Необходимо е да се знае каква е уникалната последователност на генома, каква информация носи и съответно да се промени по желания начин. Трябва да имаме предвид, че в генома има много повтарящи се или подобни места и въпреки че технологиите позволяват точната идентификация на избраното място, има възможност

да бъдат разпознати и променени и други,

макар не на 100% идентични места."

Хората винаги са търсили начини как да не боледуват. Имунизациите по същия начин имат за цел да предпазят хората от сериозни инфекциозни заболявания, които могат да бъдат и смъртоностни.

Но тук учените се питат къде е моралът?

"Всяко нещо в медицината, което се въвежда в клиничната практика, минава през редица етични комисии и етапи на проучвания - разказва проф. Савов. - Например на първия се работи само върху животни, на втория се вземат здрави доброволци, на които се тества даденият медикамент. В последния етап се включват хора със заболяване, на които ще им е от помощ. Всичките тези неща се декларират, тоест имат публичност.

Тук обаче имаме сензационна новина

Никой не е декларирал, че ще се разработи нещо подобно. За мен това не е много разбираемо, като се имат предвид принципите и законите в европейското здравеопазване."

Интересното в случая е, че китайските учени са се насочили към нещо, което природата вече е създала по един или друг начин.

"Този ген (CCR5) и ефектът, който са нанесли целенасочено, съществува естествено сред човешките популации от много време - казва проф. Савов. - Преди 20 г. беше открито, че при някои хора има такъв генетичен дефект, възникнал спонтанно преди около 2000 години. Тоест природата сама е подсказала един механизъм за превенции от този ретровирус."

Свободното разработване на такива модификации, без да минава през някакви комисии, обаче

не е приемливо

"В случая не се работи с изолиран ген, а с целия геном, което може да доведе до онкологични проблеми - категоричен е проф. Савов. - При хората има над 3000 генетични заболявания. Няма как да ги изкореним, защото мутират, а оттам и болестите възникват непрекъснато. Методиката с използване на Crispr/Cas9 в глобален мащаб няма да свърши огромна работа, поне не в близките 100-200 години."

Всъщност много от генетичните заболявания възникват спонтанно и няма как да се предвидят. "Те могат да се появат и при перфектно здрави полови клетки на майката и на бащата, но в ембрионалното развитие да настъпят грешки - разказва проф. Савов. - Ако отстраним една генетична болест, ние махаме дадена грешка, но генът съществува и след време

ще претърпи друга мутация

Нереалистично е да се модифицират и променят всички индивиди. Това е инструмент, който ще реши даден проблем на конкретни хора."

Дали обаче с тези технологии можем да създадем мутанти и човечеството да се изроди?

"Геномът е така сложно балансиран и се самоконтролира в продължение на милиони години, че каквото и да е вмешателство в него неминуемо ще мине през селекция - споделя генетикът. - И ако не съответства на природния баланс, не би просъществувало."

проф. Алексей Савов
проф. Алексей Савов