Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крайцерът "Москва" на руския военноморски флот
Крайцерът "Москва" на руския военноморски флот

Този на Москва е по-мощен, защото при анексията на Крим завзел и украинския

Двете страни са в необявена, война, в която са загинали вече 10 000 души и е довела до икономическа криза и санкции, твърди Си Ен Ен

След повече от 4 г. битка в Източна Украйна, в която загинаха 10 000 души, довела до стагнация на украинската икономика и санкции срещу Русия, скритият конфликт между двете бивши съветски републики избухна отново, съобщава сайтът на Си Ен Ен. Според изданието те са в необявена война.

Последната схватка бе на 26 ноември, когато в свързващия Черно и Азовско море Керченски проток

кораб на руската брегова охрана

се вряза в украински влекач, движил се заедно с два бронирани катера от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море. Руските части плениха 24 моряци, между които един етнически българин.

Според Киев опонентите им съзнателно са действали агресивно, при което вследствие на удара е повредено машинното отделение на един от катерите и обшивката на влекача. Загубен е и спасителен сал. Москва, от своя страна, твърди, че е защитавала териториалните си води, нагазени от чуждите кораби.

Голям товарен кораб препречи

протока, като не позволяваше на никакви съдове да го преминават.

С какви бойни кораби разполагат Русия и Украйна в Азовско море около Керченския проток, които ще използват при евентуален конфликт?

Военноморските сили на двете страни са неравни. Русия разполага с несравнимо по-мощен потенциал. Една от причините е, че след анексията на Крим

по-голямата част от украинския флот остана в руски ръце

Киев се опитва да навакса с морско въоръжение, но засега изостава. Тази година са се сдобили с два малки бронекатера "Гюрза-М", а миналата година САЩ им предложи две фрегати, но те още не са купени.

Що се отнася до пленения малък артилерийски катери "Никопол" и бронирания катер "Бердянск", както и "Ян Капу", те са речни, тоест не са особено големи.

Имат слаба огнева мощ,

пише сайтът "Свобода". Водоизместимостта им е от 30 до 38 тона, а екипажът наброява едва няколко души.

Построени са в последните години след анексията на Крим. Най-стар от трите е влекачът. Малкият буксирен кораб е преименуван от "Красноперекопск" на "Ян Капу" по подобие на града, който също е със сменено име от 2016 г.

Руските сили, участвали в операцията, са доста по-многочислени. Основно това са съдове на граничните части на Федералната служба за охрана, които не влизат в състава на Черноморския флот. Водоизместимостта на граничния патрулен кораб "Дон", който се вряза в украинския буксир, е 1210 тона.

Екипажът му се състои от 47 души,

а дължината на плавателния съд е няколко пъти по-голяма от "Ян Капу" и катерите на Украйна.

В операцията участвал още един кораб от Черноморския флот на Русия - малкият противолодъчен "Суздалец", въоръжен със зенитни ракетни установки, противоподводно и минно оръжие. Москва вдигна във въздуха вертолети и бойни самолети.

Какви сили останаха на Украйна в акваторията на Черно и Азовско море?

Освен водещата си фрегата "Хетман Сагайдачни" (с вместимост 3500 тона при пълно натоварване, която повече от една година се ремонтира, Киев може да се похвали със средноголемия десантен кораб "Юрий Олефиренко" (вместимост до 1200 тона) и миночистача "Геническ".

Останалите или

са катери, или са помощни съдове.

Става дума за три артилерийски катера по проекта "Гюрза", които са базирани в Бердянск в Азовско море. Именно затам са се били отправили блокираните от Русия кораби. Като цяло Украйна има още четири такива.

Голяма част от украинския боен флот е задържан от Русия в анексирания Крим още от март 2014 г. Основният им команден кораб "Донбас" е построен през далечната 1969 г. в Полша за тогавашния Съветски съюз. Той е

завзет от Русия по време на кризата

в Крим и е оставен на рейд в Одеса. Там е опожарен и впоследствие закаран в Керченския проток през 2016 г.

Украинците разполагат още с фрегатата "Кривак", чиято вместимост е до 3500 тона и ракетния катер "Прилуки", чиято вместимост е 257 тона.

Руският Черноморски флот е доста по-мощен. В него влиза ракетният крайцер "Москва", който в момента се ремонтира, 6 патрулни кораба и няколко десетки други. Част от тях редовно навлизат в Средиземно море като част от операцията в Сирия.

През 2018 г. по данни на украинското военно разузнаване Русия е прехвърлила в Азовско море още близо 40 бойни кораба, между които 6 артилерийски катера, две ракетни корвети и 6 или 7 десантни съда.

Сайтът "Свободна преса" публикува материал със заглавие

"Азовско море: Пейзаж преди битката",

в който разказва за всички предприети от Москва маневри.

"От Севастопол към Кримския мост в Керч временно е командирован патрулен кораб по проекта 22460 "Аметист", чието въоръжение е шестстволна автоматизирана артилерийска установка калибър 30 мм АК-630М и две 12,7-милиметрови картечници.

По-късно от Черно към Азовско море са прехвърлени военните кораби "Керч", "Безупречной", "Балаклава" и аварийно-спасителният "Капитан Гурьов".

През октомври 2018 г. от Колския полуостров по речен път към Азовско море са се придвижили патрулни кораби "Сиктивкар" и "Кизляр" по проекта 10410, чието въоръжение е по една

76-милмиметрова артилерийска установка АК-176М,

по една 30-милиметрова артилерийска установка АК-630М и по две пускови установки ПЗРК "Игла". Очаква се да бъдат базирани в Керч.

В началото на ноември от Ярославъл в Азовско море по речен път са доставени два чисто нови патрулни катера по проекта 1496М1 "Ламантин"."

Украинската фрегата “Кривак”
Украинската фрегата “Кривак”
"Никопол" - един от пленените украински катери
"Никопол" - един от пленените украински катери
Основната украинска фрегата "Хетман Сагайдачни"
Основната украинска фрегата "Хетман Сагайдачни"