Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Китайският учен Хъ Дзянкуей, който редактира гените на близначки.
Китайският учен Хъ Дзянкуей, който редактира гените на близначки.

Китайският учен, направил пробива, изчезна безследно

Безследно изчезна китайският учен Хъ Дзянкуей, извършил първата генна модификация на бебета близнаци с цел имунитет към ХИВ вируса. Изследователят за последно е видян в кампуса на Южния университет за наука и технологии в Шенжен.

Причината за бягството му е започналото разследване срещу неговата разработка. То беше разпоредено от китайското правителство, което не одобрява технологията, завършила с раждането на 2 момиченца.

Според тях

това е незаконно, неетично и неприемливо,

тъй като промените в ДНК се наследяват от поколенията и съществува риск да бъдат засегнати други гени.

"В конкретния случай учените са редактирали гени, които засягат Т-клетките на индивида, така че вирусът на ХИВ да не може да ги атакува - споделя пред "168 часа" д-р Георги Николов, специалист по репродуктивна медицина. - Същите тези гени обаче изпълняват и други функции в организма.

Д-р Георги Николов е за генното редактиране, но когато ни дойде времето.
Д-р Георги Николов е за генното редактиране, но когато ни дойде времето.

По този начин децата няма да могат да се заразят с вируса на придобитата имунна недостатъчност, но може би

много по-често

ще имат рак

на кръвта

или някакъв друг вид тумор.

Следователно с редактирането на гените те се спасяват от вируса на СПИН, с който най-вероятно и без това няма да се заразят, но може да се окаже, че

са обречени на някакъв вид онкологично заболяване,

което не може да бъде излекувано."

По думите му в науката, ако нещо е целесъобразно, то може да се изпробва в експериментален контекст.

"До момента, в който се правят опити за редактиране на генома на даден организъм с цел изучаване, няма проблем - категоричен е д-р Николов. - Когато започнат да се създават деца, за които

не може да се гарантират последствията

за поколения напред, то от морална и етична гледна точка това е неприемливо. За съжаление, науката и моралът невинаги вървят ръка за ръка."

Разбира се, това не е основание една технология да не се развива.

"Тази система, наречена Crispr/Cas9, вече е разработена и ще търпи промени, но трябва да бъде в определени граници - смята лекарят. - Тук основна роля играе съвестта на научната общност. Именно тя се възпротиви срещу редактирането на гените и го определи като безумие. Всички учени можеха да са първи в това откритие, но са си слагали спирачка, знаейки възможните последствия. Методиката сама по себе си не е аморална. Тя може да спаси изключително много хора от ужасни болести и да доведе до доста спестени пари на обществото. Но тогава, когато й дойде времето,

когато може да

даде гаранции."

Според д-р Атанас Михайлов, специалист по хомеопатия, учените първо трябва да се концентрират върху някои нелечими болести.

"Защо не създадем лекарства срещу есенциална хипертония, идиопатична тромбоцитопения, атопичен дерматит, вместо да редактираме гена - пита лекарят. - 90% от болестите са по неизвестни причини. Промяната на ДНК не е коректен подход, меко казано, да не казвам престъпен. Учените не знаят какво се случва в червата ни, където има микробиом с десетки пъти по-богат генетичен материал от макроорганизма, а сега да правим изкуствени хора. Те не могат да обяснят защо при амишите например няма алергия, а са в среда с 1000 пъти повече бактерии от останалите."

Други учени смятат обаче, че лекарство срещу рака не може да бъде измислено.

"На много хора им се иска някой да измисли лек срещу тази смъртоносна болест - категорчен е д-р Николов. - Обаче един медикамент няма и няма как да има, защото ракът не е едно заболяване. То е сбор от стотици такива, като някои се дължат на химични и физични фактори, други - на онковируси, трети - на онкогени, които и бездруго имаме. Например, ако имате BRCA мутацията в BRCA1 или BRCA2 гена,

най-вероятно ще заболеете от рак на гърдата,

ако се инфектирате с човешкия папиломен вирус, може да получите рак на шийката на матката, ако ви облъчат с радиация, е възможно да получите рак на кръвта и т.н. Причините и механизмите са разнообразни. Ако се прередактира геномът на човекът много заболявания, както и доста видове рак биха били избегнати, обаче още не е дошло времето за подобни намеси."