Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Герст, Серина Онън-Чанселър и Сергей Прокопиев Снимка: НАСА
Александър Герст, Серина Онън-Чанселър и Сергей Прокопиев Снимка: НАСА

42-годишният германски астронавт Александър Герст, 42-годишната астронавтка на НАСА Серина Онън-Чанселър и 43-годишният руски космонавт Сергей Прокопиев се смеят сякаш се намират на някой карибски бряг и всеки момент ще влязат да се къпят в морето. Те са в добро настроение.

Тримата учени все още се намират на Международната космическа станция, от която отдавна трябваше да бъдат изведени, коментира германското издание "Билд". Те акoстираха на МКС с капсула на 8 юни тази година.

На 11 октомври астронавтът на НАСА Ник Хейг и руският му колега Алексей Овчинин трябваше да отпътуват към Международната космическа станция, но възникна авария на ракетата носител "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-10".

Хейг и Овчинин останаха невредими.

"Разбира се, радвахме се за пристигането им, вече бяхме подготвили спалните им кабини и имаше портокалов сок в хладилника за тях", пише Александър Герст в блога си. Това е любовно писмо до негови колегите, до работата му и до вселената, отбелязва "Билд".

След инцидента обаче престоят в Космоса на Герст, Чанселър и Прокопиев е удължен. Но тримата се държат един за друг и не се потискат от ситуацията.

Герст трябва да работи извънредно, но има допълнително шоколад и капучино.

"Други изследователи са имали много по-трудни моменти от нашите. Имаме някои усложнения, но се опитваме да извлечем най-доброто от тях", пише Герст.

"Най-важното е, че никой от нас не е изпаднал в летаргия и не е претоварен. Всеки от нас се грижи за другия и предприемаме повече общи действия", казва още той.

"Сега винаги се храним вечер, често и на обед, тримата заедно. Всяка вечер гледаме заедно филм на екрана на проектора, който имаме, всеки от нас може да избере кой да бъде. Наскоро гледахме моменти от експедицията на Ърнест Шакълтън до Антарктида от 1915 година. Хубаво е да видиш как другите изследователи са владеели много по-трудни ситуации в неизвестното", коментира още Герст.

"Всеки от нас понякога се носи в пространството покрай другите. Има контейнери за "Бонус храна" - всеки астронавт е можел да избере какво да вземе със себе си. Сега тримата споделят това пространство. Понякога се препъваме един в друг, докато се опитваме да достигнем до нещо.

Какво да правиш в Международната космическа станция, не е нещо, което можеш да научиш на Земята. Опаковането на боклука, приготвянето на спалните чували, ходенето до тоалетна - това са трикове, които се предават само от екипаж на екипаж", разказва астронавтът. Все още никой не е написал подробни инструкции.

Други подобни биха могли да бъдат за това как да поставяме космически костюм в състояние на безтегловност, кои винтове се затягат, как човек може да се пребори с 20 плаващи инструмента едновременно, с кои от тях трябва да се борави особено внимателно, как се снима изгрев от Космоса, кои страни на Земята са особено фотогенични. Това е култура на поведението в едно особено пространство, която се е развивала в продължение на години.

Всичко това разказва завръщащият се екипаж на следващия, който заминава. Има два месеца да го направи.

"Имам щастието да работя с екипаж, който има толкова прекрасно отношение. Разбира се, като командир аз се уверявам, че всичко върви възможно най-добре - както експериментите, така и нашето съвместно съществуване в космическото всекидневие. Но трябва да отделям повече време от преди. Разговарям редовно с директора на полета си за задачите, работя извънредно вечер - например, за да почистя, за да организирам или ремонтирам нещо", завършва Герст.

На 3 декември ще бъде извършен пилотиран космически полет до Международната космическа станция с кораба "Союз МС-11". Това ще бъде първото изстрелване на космически кораб с екипаж към МКС след инцидента, който стана на 11 октомври.

Космонавтът на "Роскосмос“ Олег Кононенко, астронавтите Ан МакКлайн от НАСА и Дейвид Сен-Жак от Канадската космическа агенция се отправят към МКС. А Александър Герст, Серина Онън-Чанселър и Сергей Прокопиев ще могат да отпразнуват Коледа у дома.

Превод и редакция: Джейн Димитрова

Герст подстригва Прокопиев в Космоса Снимка: НАСА
Герст подстригва Прокопиев в Космоса Снимка: НАСА
Снимка: alexandergerst.esa.int
Снимка: alexandergerst.esa.int