Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сценарият на убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов през 2016 г. е бил вдъхновен от сериал по гюленистка телевизия, пише днес турският в. "Карар".

Посланик Карлов бе застрелян на 19 декември 2016 г. по време на откриването на фотоизложба в Анкара от 22-годишния полицейски служител Мевлют Мерт Алтънташ. Общо 28 лица са заподозрени в организирането на покушението, според обвинителния акт, представен от прокуратурата в петък. Смята се, че то е било извършено от последователи на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Самият Гюлен също фигурира в обвинителния акт като заподозрян по случая, информира БТА.

"Карар" посочва, че убиецът Алтънташ, който бе ликвидиран от турските сили за сигурност, се е вдъхновил за престъплението от сериал, излъчван по вече закрития телевизионен канал Саманйолу. Тази информация е включена в обвинителния акт за престъплението, което според "Карар" било копирано едно към едно от подобна сцена във телевизионната поредица "Души, отдадени на реда".

Въпросният епизод е бил излъчен на 30 декември 2014 г. Сцената в тази серия също се развива в момент, когато посланикът посещава изложба, придружаван от съпругата си. За разлика от действителния случай обаче, във филма убийството е предотвратено в последния момент, пише още вестникът. "Карар" публикува и снимки от сцената в сериала и от реалното престъпление в потвърждение на приликата с действителния случай.

Темата за гюленистката мрежа ФЕТО е водеща и за в. "Акшам" тази сутрин, който пише, че групировката е в паника заради слуховете за възможна екстрадиция на Фетхуллах Гюлен от САЩ.

Според непотвърдена информация, разпространена наскоро от американска телевизия, администрацията на САЩ проучвала възможността да предаде Гюлен, като Белият дом поискал от редица компетентни ведомства да проучат законните варианти за екстрадирането на проповедника.

"Акшам" пише, че след тези слухове "голяма паника" тресе Пенсилвания, където се намира имението на Фетхуллах Гюлен, и "финансирани от ФЕТО години наред" сенатори се впуснали в действие, за да предотвратят подобно развитие. По призива на Елиът Енгъл, виден член на комисията по външни работи на Камарата на представителите, и на "други пионки на ФЕТО" миналата седмица в комисията се е състояло специално заседание по темата "Фетхуллах Гюлен". В изявление, направено след срещата, се заключава, че Фетхуллах Гюлен не може да бъде използван като коз за пазарене и възнаграждаване на Турция. "Акшам" окачествява огласения текст като "първо изявление в защита на Гюлен от Конгреса на САЩ". /