Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като напишеш в гугъл “телефонни

измамници”, настръхваш

През соца имаше виц как Тодор Живков се хвалел, че сме магьосници: той ни дава по 200 лева заплати, ние ги харчим и спестяваме по 100. Само че май не е виц, а си е българската паралелна реалност, валидна до ден днешен. Баби и дядовци замерят с пачки телефонни измамници. Вместо проблемът да заглъхне, става епидемия. Само преди два дни “24 часа” съобщи за възрастна госпожа от София, която

освен 30 000

лева занесла

и две кила

злато на

шмекерите

В гугъл, като напишеш “телефонни измамници - пенсионер”, настръхваш, чудиш се коя история по-напред да отвориш. Според МВР за един ден през изминалата седмица четирима души са извадили над 200 хиляди лева. Освен онази със златото друга софиянка оставила на спирка 33 хиляди, нейна посестрима от Добрич дала 32 хиляди, а дядо от Стара Загора се отчел с 10 800 лева. Дописки от предишния ден съобщават за човек от Русе, изгорял с 30 хиляди, а на 14 ноември пенсионер от София се разделил със 100 хиляди.

Направо не е за вярване, ужилените край нямат. Особено потресаваща е информация от началото на юни тази година, че от трима души са били измъкнати общо милион и седемстотин хиляди лева. Според полицията сумата е почти равна на всички телефонни измами за първите шест месеца на 2017-а. Какво става? Да няма състезание между българите над 60

кой ще метне

най-много пари

на вятъра?

Някои казват: старите хора са самотни, живеят в изолация, нищо не знаят. В същото време обаче гледат новини, те са основен таргет на турски сериали и активен потребител на лотарийни билети, явно не са чак толкова изостанали. Как са осъзнали, че първо се вади бързоварът и после се цопва в легена, а отказват да схванат, че не трябва да дават пари на непознати? Обяснението, че децата им са ги изоставили, живеят в чужбина, не ги посещават и не разговарят с тях, не е общовалидно. Нещо друго явно ги обсебва, невидима масова заблуда.

Приятел разказва много показателна история. Майката на високопоставен служител в държавна институция живее сама в провинциален град, но двамата са в непрекъсната връзка. Поне милион пъти ѝ е обяснявал за телефонните измамници и за апашите въобще, да не влиза в отношения с неясни гласове в слушалката, преди да направи каквото и да било, първо на него да се обади. Един ден обаче тя спира да си вдига телефона, не разговаря с никого от семейството, нито със съседите, не отваря вратата и не дава обяснения.

Притеснен, човекът отива пред къщата ѝ, а тя отвътре му казва да си ходи и отказва да отвори. Склонява чак след като той заплашва да разбие вратата. Оказва се, че е станала жертва на най-разпространената телефонна измама: че уж участва в полицейска акция по залавянето на престъпници и не трябва да говори с никого, за да не попречи на доброто дело. Изгоряла с 5 хил. лева, които сама занесла на посочен адрес.

Недоумяващ, синът ѝ я пита защо го е направила, след като е била предупредена, нима не му вярва? А тя отговаря: “Аз отдавна не вярвам на никого!”.

Жената е над 70 години, започвала е живота си отначало много пъти. Помни, че с идването на комунистическия режим са национализирали собствеността на семейството ѝ, взели им земята и всичко, което имали. При демокрацията уж им връщат отнетото, но не в реални граници, а инфлацията изяжда спестяванията им. Така и нищо не разбират от касовата и от масовата приватизация, след това теглят кредити, но фалират заради високите лихви. Нестабилната българска икономика безспорно е една от причините за хроничното недоверие на нейното поколение, но има и друго.

И в миналото, и сега тези хора не вярват на държавата, убедени са, че нито здравната система, нито полицията ще им помогне, ако не си платят под масата. Недоверието им в банките е документирано още след банковата криза през 90-те, когато масово крият спестяванията си вкъщи. Според проучване, направено през 2013 г., всеки трети българин тъпче пачки в дюшеци и буркани, а разследване на “168 часа” от август 2014-а показва, че 1 милиард лева са изтеглени и скрити след фалита на КТБ.

Въпреки всичко остава загадка откъде възрастните хора имат толкова много пари въпреки кризите и високите цени. Изведнъж вадят стотици хиляди заради телефонни измамници. Виц ли е, или наистина са магьосници?

Анализът е от "24 часа"