Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Загиналите приятелки Петрина Христова и Деница Ченишева (вдясно)  СНИМКА: “24 ЧАСА”
Загиналите приятелки Петрина Христова и Деница Ченишева (вдясно) СНИМКА: “24 ЧАСА”

Давността за престъплението, в което са обвинени бизнесменът Георги Кирчев и още трима, изтича на 19 септември 2021 г.

“Присъдата по делото “Алабин” е постановена при пълно единодушие на тричленния състав с председател съдия Величка Маринкова”. Това съобщиха за “24 часа” от Софийския градски съд. Преди три дни подсъдимите - собственикът на сградата убиец Георги Кирчев, управител на фирма “Хрисома”, инж. Петър Петров, контролирал ремонта ѝ, Николай Симеонов, нает да го извърши, и строителят Манчо Антонов, който го е правил, бяха обявени за невинни. На 19 септември 2006 г. сградата рухна и уби приятелките Петрина Христова и Деница Ченишева. Кирчев и останалите трима бяха обвинени 6 г. по-късно.

“В съдебния състав освен съдия Маринкова има и 2-ма заседатели, които са представители на обществото. Защо 4-мата подсъдими са оправдани, ще стане ясно в мотивите, които съдия Маринкова ще изготви”, добавиха от съда.

Дотогава тя нямало да дава публични изявления за делото. Очаква се мотивите да бъдат готови до 60 дни, колкото е и препоръчителният срок по закон. След това делото ще потегли към Софийския апелативен съд. Прокурорът Милко Момчев увери, че ще протестира.

След като чете оправдателните присъди, съдия Маринкова не изложи кратки мотиви, както повечето нейни колеги правят. “Това е неин маниер на работа”, каза магистрат.

Проблемът е, че давността за престъплението смърт поради немарливо изпълнение на работата, за което са подсъдими 4-мата, изтича на 19 септември 2021 г., коментираха юристи. Ако дотогава делото не приключи на всичките 3 инстанции, то ще бъде прекратено поради давност.

Другият проблем, с който се сблъскали от прокуратурата, е, че същински оглед на мястото не бил правен. Трите експертизи били изготвени само по документи. В следствието се съхранявали много малко доказателства, останки от сградата.