Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Сашка Ганева от Сливница, която е работила за НАСА и се е завърнала, за да се труди в БАН, е била обект на коментар в предаването "На кафе" на 15 ноември. Водещата Гала описва достойнствата на българката, която въпреки големите си научни успехи в чужбина е решила да се върне в родината си.

Куриозното е, че в случая става дума за фалшива новина, която от известно време циркулира във Facebook и е придружена от текст, който трябва да разпали патриотични чувства у сънародниците ни.

На снимката е изобразена красива млада жена, а отдолу накратко е разказана и нейната впечатляваща житейска история – че това е проф. Д-р Сашка Ганева от Сливница, която е работила в НАСА и е проектирала нови наночастици за подобряване на ранната диагностика на заболяванията.

Въпреки всичко блестящият млад ум от Сливница е решила да се върне в България, за "да работи в БАН за 2000 пъти по ниска заплата" (тирето липсва в оригинал). Естествено, на незапознатия потребител е обяснено, че никой не говори за проф. д-р Сашка, защото "не е плеймейтка или футболна съпруга".

Налице е и обичайният призив "Моля споделете за да се гордеят повече българи с нея" (оригинален правопис).

Най-смешното е, че незнайният създател на псевдопатриотичната новина за да покаже на публиката измислената проф. Ганева е използвал снимката на известната порнозвезда Саша Грей. В интернет обаче тя бързо беше разконспирирана. Този факт явно е убягнал на водещата на "На кафе" и тя спокойно предлага сериозна дискусия по темата на събеседниците си в студиото.

По този начин фалшивката отново се завъртя в социалната мрежа, но вече с подигравателни коментари.