Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

БНБ одобри сделката, която може да размести челната тройка

УС на БНБ даде съгласие Банка ДСК да придобие бизнеса в България на френската Сосиете Женерал Експресбанк, съобщиха от централната банка. Собственик на Банка ДСК е унгарската финансова група ОТП. Придобиването ще повиши пазарния дял и капитала на Банка ДСК. Цената на сделката не се оповестява, но според информирани източници от финансовите среди е около 500 млн. евро.

След финализирането на сделката, ще настъпят размествания в челната петица на банките. В момента, Банка ДСК е на второ място, а Сосиете Женерал Експресбанк- на 7-ма позиция. След сливането им, мегабанката ще има 19,4 млрд. лв. балансово число, което е с около 470 млн. евро повече от УниКредит Булбанк, която в момента води топ листата на банките. По пазарен дял, засега Банка ДСК е малко под 20% , а следващата след нея- ОББ държи около 11%. След нея, Банка ДСК ще притежава, освен пенсионна компания, управляващо дружество за взаимни фондове и лизингова компания, тя ще стане собственик и на "Сожелиз България", което е второ по пазарен дял, след това на "Уникредит", както и застрахователното дружество "Сожелайф".

Поради това, че и последните две компании, са част от покупко- продажбата, след БНБ трябва да се произнесе и Комисията за финансов надзор, а накрая и Комисията за защита на конкуренцията. Очакванията са юридически финалът да стане факт до края на годината, а фактически да продължи идната година.