Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаите в София имат най-много работа и логично ще получават най-големи добавки към заплатите.
Полицаите в София имат най-много работа и логично ще получават най-големи добавки към заплатите.

Ченге, доктор на науките, ще взема с 90 лв. отгоре всеки месец

Вътрешният министър Младен Маринов се е съобразил с всички изисквания на синдикатите в МВР за парите за извънреден труд и специфични дейности. Това става ясно от проектозаповед, публикувана за обществено обсъждане.

Двойно и тройно се качват допълнителните пари за нощен труд и специфични дейности. Предвидени са твърди месечни бонуси за полицаите, които продължават обучението си след магистърската степен. Който стане “доктор”, ще взема по 60 лв. отгоре, а който е “доктор на науките” - 90 лв. над заплатата.

Всеки отработен нощен час от 22 до 6 сутринта за всички цивилни и униформени полицаи ще се плаща по 0,50 лв., вместо досегашните 0,25. Това означава, че на нощна смяна ще вземат по 4 лв. отгоре вместо досегашните 2 лв. Имат право и на ободрителни напитки. Когато ченгетата са вкъщи, но на разположение и всеки момент може да ги повикат на работа, ще получават по 35 стотинки на час вместо досегашните 10.

Двойна ще е надницата за работа по време на официални празници. За всички тези добавки настояваха синдикатите в МВР при Валентин Радев. Сега могат да се увеличат, защото правителството отпусна допълнително пари за МВР и новият проектобюджет го позволява.

Полицаите ще вземат и повече допълнителни пари за специфични дейности. Криминалистите в София например ще имат право на до 342 лв. за агентура и издирване. Ченгетата от Пловдив, Варна и София - до 266 лв., а за всички останали дирекции като Перник например - до 190 лв. Подобно е съотношението и за патрулите, както и за разследващите полицаи. Най-много добавки към заплатите ще вземат в столичната дирекция, след това в главните дирекции и най-малко в провинцията.

Ако участват в специализирани операции, баретите например ще получават до 760 лв. над заплатата си, в главните дирекции като ГДБОП - до 380, а в останалите - до 228.

Най-ниската основна заплата в системата на МВР е 798 лв. Толкова взема полицай със средно образование от охранителния състав. Проста сметка показва, че дори с повишаването на добавките за нощен труд и наряди по празници няма да може да вземе 1000 лв., дори да работи само нощем и редовно да охранява протести, митинги и да участва операции.

1500 лв. става достижима заплата за оперативен работник в София с поне 5 г. стаж, който редовно участва в издирвания, има агентура, работи нощем. 1026 лв. е основната заплата на разузнавач от най-ниската 6-а степен без добавката за стаж и допълнителните пари за извънреден труд, издирване, агентура и участие в операции.

Разследващите полицаи (познати още като дознатели, това са юристите в МВР) от София, които са най-натоварени ще вземат добавки до 800 лв. на месец, предвижда проектът на заповедта. Колегите им в страната обаче, които имат много по-малко случаи за разследване, ще могат да си докарат до 266 лв.

Най-високата основна заплата за разузнавач от 1 степен е 1326 лв. Това са оперативните работници, които разкриват извършителите на престъпления. При максимално натоварване и няколко години стаж могат да вземат и над 2 хил. лв. на месец.

Най-високата основна заплата в системата на МВР е на главния секретар - 2247 лв.