Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състав на Окръжния съд в Шумен постанови осъдителна присъда за частния съдебен изпълнител Асен Тонев, съобщават от съдебната институция.

Съдът му е наложил общо наказание от две години и десет месеца "лишаване от свобода", като е отложил изпълнението му за срок от пет години, както и наказание "лишаване от право да заема длъжност и професия "съдия изпълнител" за срок от три години.

Съдът го признава за виновен в извършването на длъжностно престъпление, че в качеството си на частен съдебен изпълнител, в периода 2007-2016 г. е присвоил чужди пари в размер на над 243 000 лева, връчени му да ги пази и управлява.

Тонев е признат за виновен и в извършването на две данъчни престъпления, при които в периода 2009-2010 г. и 2011-2015 г., лично и с посредственото извършителство на други лица, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 66 631.73 лева, като потвърдил неистина в подадени пред НАП годишни декларации в тези периоди.

Съдебното производство пред Шуменския окръжен съд е проведено по съкратена процедура, при която Тонев е признал всички факти от обстоятелствената част на обвинителния акт.

С настоящата присъда подсъдимият е осъден да заплати и граждански искове в размер на общо 121 712.04 лева на седем юридически и физически лица, суми представляващи нанесени имуществени вреди от престъпленията, за които е признат за виновен.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Варна.