Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Четири разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет в Ямбол бяха отменени от Административния съд след внесен протест на прокуратура.

Отменените текстове са приети от общинарите на 30 април, т.г. Първите две касаят предсрочното прекратяване правомощията на председателя и зам.председателя на местния парламент. Съветниците са гласували това да става по искане на най-малко 1/3 от общинските съветници. В протеста прокуратурата посочва, че в тази си част разпоредбите противоречат на нормативен акт от по-висока степен, в който изчерпателно са посочени хипотезите на предсрочното прекратяване на правомощията на председателя и зам.председателя на Общинския съвет. Сред тях не е предвидено предсрочно прекратяване по искане на най-малко 1/3 от общинските съветници, уточняват от държавното обвинение.

Третата отменена разпоредба е за делегирани правомощия на председателя на ОбС да упражнява контрол върху бюджета на общината в частта му за общинския съвет. Това, според съда, законово е възложено на общинския съвет, а не на неговия председател. Недопустимо е с правилник да се разширяват правомощия на един орган, каквито не са предвидени в закон, категорични са окръжните магистрати.

Според последната протестирана разпоредба командировките, семинарите и обучението на съветниците трябва се плащат от бюджета на общината. Прокуратурата атакува приетата разпоредба с мотив, че тя противоречи на нормативен акт от по-висока степен, според който подобни дейности не могат да се приемат като пряка работа на общинския съветник, а средствата за тях се поемат от организаторите.

Решението на Административен съд Ямбол подлежи на обжалване пред ВАС.