Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще спаси ли генерал Радев демокрацията?

Ако протестирате за по-евтин бензин, значи или сте глупак, или мислите с акъла на някоя политическа мутра. Бензинът може да поевтинее само ако държавата махне акциза. После ще се наложи я да ореже пенсията на баща ви, я спре да ремонтира пътищата.

Протестът е

свято нещо, но

тълпата е глупава

и това ловко се използва от елита за неговите си нужди. За 29 години преход видяхме десетки големи и малки протести. Най-големите предизвикаха рокади в забогатяващия елит и нови етапи в грабежа. И нито един протест не даде нищо сериозно и трайно на народа.

Защо днес сме шампионите по социално неравенство в Европа? Защото народът протестира като стадо овце, а олигархията е овчарят.

Добре, но как да различим умния протест от глупавия? Не е сложно. Да вземем за критерий

старата китайска мъдрост,

че ако дадеш на човека риба, той ще се нахрани веднъж и след час пак ще е гладен. Но ако му дадеш въдицата и го научиш сам да лови риба, той ще се храни сам цял живот. Така че какво искат протестиращите – само една риба? Или искат въдицата?

Отговорът ни дава възможност да разделим протестите на 3 основни вида.

Първият и най-глупав протест е този, който крещи “Оставкаааа!!!” и нищо друго. Тук тълпата не иска нито риба, нито въдица и затова никога нищо не получава. Тълпата се води от тъпата илюзия, че следващият управник ще е по-щедър към нея. Или че просто е по-красив. Тъпо.

Такива бяха протестите през 1990 и 1997 година. Да, те смениха правителствата, но избирателят остана на сухо.

Вторият протест е от типа “дай риба,

та да се нахраня тук и сега”. Иска се частична материална придобивка. Този протест не е чак толкова глупав, защото понякога постига нещо частично. Хората може да искат я лекарства за онкоболните, я по-евтина гражданска отговорност, я ремонт на селския път. Само че като получат едно, губят десет.

Управлението на държавата е органично съчетание от стотици политики, които са обединени от един знаменател – кому служат, за кого са изгодни.

Елитът може да направи компромис

в една или друга политика, но веднага компенсира в останалите. Завиваш с юргана главата, но оголваш задника.

Ако имахме истинска демокрация, нямаше изобщо да има протести. Има ли протести в Швейцария? Няма, защото народът държи въдицата и сам си лови рибата. Всички важни въпроси се решават с референдуми и всички референдуми са валидни. 4 пъти в годината швейцарецът гласува по 10-15 теми. За какво тогава да протестира?

Третият тип протест

е “дай въдицата”

- дайте ни истинска власт, за да си решаваме сами проблемите, както си ги решават швейцарците. Дайте ни да си избираме истински народни представители с мажоритарен вот. Дайте ни истински референдуми. Дайте ни въдицата, за да си ловим сами рибата. Уви, точно такива протести у нас няма.

Все пак развитието е в посока от първия към третия. В началото на прехода лозунгите бяха изключително от типа “Оставка-а-а-а!!!” Хората вярваха, че новата партия ще ги храни по-добре. Последва серия разочарования и народът се убеди, че всички са от един дол дренки и започна да гласува за по-малкото зло.

Тогава дойде ред на втория тип протест – “дайте риба, за да се нахраня”. Например през пролетта на 2013 г. хората излязоха на улиците заради цените на енергията. Някои даже се самозапалиха. Но какво постигнаха? Управлението на Орешарски.

Веднага след това тръгнаха контрапротестите с един-единствен лозунг: “Оставкааа!!!”. И какво постигнаха? Управлението на ГЕРБ, срещу което именно “умните и красивите” днес протестират.

Днес пак наблюдаваме съчетания от първите два типа протест – искаме евтин бензин, вън мутрите от властта! Според мен

днешният протест е дори по-глупав от протестите през 2013 г.,

защото тогава поне имаше някакви мъгляви лозунги за смяна на системата. Но може би е нормално протестите да оглупяват, след като умните напускат страната.

Вместо да отстъпи въдицата, олигархията произведе цяла серия фалшиви въдици, нещо като холограми. Такива са лозунгите за “Велико народно събрание”, “президентска република”, “смяна на системата” и други емисии на пържен въздух. Опитайте се да ги пипнете и ръката минава през тях.

Какво по-конкретно значи “смяна на системата”? Мълчание. Това щяло да го реши Великото народно събрание. Ами ако се окаже, че новото ВНС е по-лошо от предишното ВНС? Едно е ясно – че ако на партиите се даде да пренапишат конституцията, веднага ще отменят прякото избиране на президента от народа. Но ако парламентът го избираше, днес президентът нямаше да е г-н Румен Радев, а г-жа Цецка Цачева. И така стигаме до президента, който даде старт на протестите с обръщението си по случай 10 ноември. На мен лично това слово ми хареса. Определено харесвам днешния президент много повече от предишния, защото речите му ги пишат по-добри автори. Но какво каза той? Каза, че демокрацията е в опасност, че няма свобода на словото, изобщо държавата ни отива на изуй-гащи. Добре, съгласен съм. Но да е призовал хората да си поискат въдицата, за да си ловят рибата сами? На тази тема – ни дума, ни вопъл, ни стон.

Не, този точно президент няма да ви даде въдицата. Вече го проверихме. През ноември 2016 г. народът гласува на референдум за чист мажоритарен вот в 2 тура (М2). В същия ден народът избра генерал Радев за президент. Това бяха

двете страни на един и същ протест против олигархията

И този протест поиска повече демокрация, повече власт на народа.

Само че веднага след това генерал Радев се обяви против мажоритарния вот – народът не бил дорасъл за такива волности. Тогава той повтори опорките на Корнелия Нинова, че всъщност на народа му трябва смесена избирателна система от немския тип.

Вие сте тъпи, не знаете какво искате. С това генерал Радев едновременно се отрече и от пряката, и от представителната демокрация. А друга демокрация просто не съществува. Можеше да се направи на интересен, да се пусне от полата на Корнелия за миг, но не посмя.

Затова пак повтарям, че протестът е свято нещо, не го хабете за глупости. Евтин бензин няма да има. Но какво пречи да поискате да се уважи референдумът?