Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп си приписа заслугата за понижаването, Путин я използва, за да постигне влияние в Средния изток

Световните цени спаднаха с 20% от последния пик и президентът Доналд Тръмп смята това за своя заслуга, пише сп. "Форбс".

Той заяви, че причината е в хардлайнерското му поведение към ОПЕК. Но според анализаторите това се случва заради увеличението на запасите от суров петрол на САЩ в 7 последователни седмици. Една от причините е, че Китай престана да внася американски нефт. Но от началото на годината Пекин получи около половин милиард барела от Вашингтон. Загубата на този огромен пазар доведе до натрупване на запаси зад океана. Така горивото поевтиня.

Според някои наблюдатели това се дължи още и на страха, че скоро светът ще престане да консумира толкова много бензин. Но тази седмица Ройтерс съобщи, че през октомври Китай е достигнал абсолютния си пик на внос на суров петрол. Така че въпреки търговската война нуждите на Пекин не намаляват. И той го купува от Иран.

Цените на световния пазар се повишиха с 50% за една година, защото се очакваше заради санкциите срещу Иран да настъпи намаляване на общото количество нефт. Но точно на 5 ноември, когато трябваше да влязат в сила мерките срещу Техеран, администрацията на Тръмп обяви, че засега ще позволи на 8 държави да внасят ирански суров петрол. Те имат 180 дни гратисен период.

Защо Владимир Путин и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, които постоянно си разменят първото място по износ в света, също искат ниски цени на горивото? Те напоследък трупат запаси от суров петрол непрекъснато и всеки ден достигат нов пик на количествата, пише сайтът "Ойл прайс".

Рияд го прави в отговор на Тръмп, въпреки че няма икономически интерес да печели по-малко, а руският президент има свои собствени причини да напълни рафинериите с бензин. Москва доскоро беше монополист на доставки в Европа. Това се промени, след като САЩ започнаха до внасят в страните от ЕС.

Логично е, че Владимир Путин иска да запази позициите си на Стария континент. Но възможностите му да влияе върху световните цени са по-слаби от тези на Саудитска Арабия. Освен това руският президент има интерес да измести САЩ като вносител в държавите от Средния изток, като се опитва да го постигне с цените на петрола.