Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов КАДЪР: bTV
Цветан Цветанов КАДЪР: bTV

Президентът прави такива внушения, които не му правят чест. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Високите цени на горивата зависят ли от българското правителство? Колко беше цената на горивата през ноември месец 2013 г.? Тогава минималната работна заплата е била 310 лв, а сега е 510 лв., коментира Цветанов протестите срещу горивата.

БСП категорично стои зад тези протести. Има и други политически формации извън парламента, които искат предсрочни парламентарни избори. Има е немалка част от хората, които се самоорганизират. Има определена организация и тя е много ясна. На срещата между БСП и Корнелия Нинова с техните кметове са имали следните послания- 11-ти идва - да ги изметем, можем да предизвикаме избори, искаме предсрочни избори и тн., каза шефът на депутатите от ГЕРБ.

С тази цена на горивото от 2013 г. е можело да си купиш много по-малки количества гориво, но днес с 510 лв. минимална заплата, можеш да си купиш повече, коментира той.

Нека да погледнем реално. Един голф със 70 конски сили има данък 27 лв, той трябва да стане 60 лв. На този голф който е под 12 г., ако е 77 коня, той трябва да плати 160 лв. в момента, но в другия случай, ще плати от 120 до 130 лв., обясни Цветанов.

В цяла Европа се ограничава дизеловото гориво и автомобилите с такова. Това означава, че всички тези автомобили ще дойдат в България. Този законопроект, който президентът Радев коментира подсказва неподготвеност и непознаване на начина, по който се гласуват законите в България. Този законопроект е въпрос, който се поставя от пет години. Той е пуснат за обществено обсъждане от 30 август. Къде беше президентът да коментира тогава?, попита Цветанов.

Той направи обръщение по националната телевизия, значи или не познава законите, или е популист, или просто иска да тласне държавата в хаос. Един президент да си позволи подобно невежество означава, че той просто е вън от реалната ситуация в страната, коментира още той.

Той ще защити ли тези, които горят в кварталите парцали, дрехи и гуми? Столична община подмени автопарка на всички автобуси, които в момента са екологични чисти, те правят всичко възможно да ограничат твърдите прахови частици. Няма битка с президента, има спор. Аз смятам, че в спора трябва да се ражда истината, отсече Цветанов.

3 млн. и половина българи правят задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това ще доведе до действително повишаването на сключването на "Гражданска отговорност". Правим такъв механизъм, че да ограничим злоупотребите. Няма такъв вариант да се повишат застраховките на 1000 лв. Ние затова правим тези промени, за да не се увеличават, категоричен бе Цветанов.

Вчера имахме среща на изпълнителната комисия, в която е и г-жа Менда Стоянова и наши представители от НСОРБ. Днес тя ще поиска официално среща с президента Румен Радев, за да видим дали той има капацитет да поеме тази информация по двата законопроекта и каквото той каже - ние ще го направим, но след това трябва да знаем кой носи отговорността. Когато Менда Стоянова обясни на президента и той каже - не, аз ще наложа вето, ние ще отложим тази промяна, каза още той.

Придържаме се към това, което сме начертали в нашата управленска програма. Президентът прави такива внушения които не му правят чест, той трябва да носи отговорност и да бъде обединител на нацията. В момента една част от гражданите ще останат с него, а другата част - не. Президентът тика държавата към предсрочни избори, за да може да си направи служебен кабинет и да взима еднолични решения. Той един път е в лявото положение след това отива в другото, но по този начин той няма позиция, която да защитава националните интереси. Сега в Мароко трябва да се гласува пакта за миграцията на ООН, и той реши да ходи, защото той много обича да ходи по такива места, Корнелия Нинова обаче го вдигна и той каза - "о, не няма да ходя аз, ще отиде вицепрезидентът", коментира Цветанов.

На въпрос дали вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка, Цветанов отгвори така: Той се извини, а премиерът се извини няколко часа по-късно. Валери Симеонов през всичките тези години е настоявал да има повече пари за хората с увреждания. Винаги съм казвал и на хора, с които съм се виждал, че се извинявам за изказването, но все пак нека да съдим хората по действията им. Симеонов е много прям човек и всеки един от участниците в коалицията има свое виждане. Точно това означава, че не може да се вземе еднолично решение и отговоря на президента.

На въпрос дали не е имало организирана акция срещу соцдепутатката Елена Йончева за сваляне на имунитета й, той коментира така: Когато има достатъчно факти, данни, то прокуратурата е тази, която преценява дали има достатъчно достоверност в тях. Елена Йончева беше тази, която наговори толкова неистини за Делян Добрев, но има ли сигнал внесен от прокуратурата срещу него от нея? Няма.