Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ердоган участва днес в Париж в честванията по повод 100-годишнината от края на Първата световна война. Снимка РОЙТЕРС
Ердоган участва днес в Париж в честванията по повод 100-годишнината от края на Първата световна война. Снимка РОЙТЕРС

Във всеки период от своята история Република Турция е проявявала уважение към териториалната цялост на своите съседи, правила е стъпки, подкрепящи техния мир и стабилност, посочва турският президент Реджеп Тайип Ердоган в статия във в."Фигаро", цитирана от в."Миллиет".

Да се обявяваме срещу нови поделби Сайкс-Пико в нашия район или да водим борба срещу терористични организации като ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава"), ПКК (Кюрдската работническа партия/ и ФЕТО /Фетхуллахистката терористична организация) е необходимо за уважението, което демонстрираме изцяло към нашите съседи, и за сигурността на европейските народи, сред които се намираме, изтъква Ердоган, който участва днес в Париж в честванията по повод 100-годишнината от края на Първата световна война, съобщи БТА.

Ердоган визира договора Сайкс-Пико от 1916 г. - тайно споразумение между Великобритания и Франция за разделяне на зони на влияние между двете страни на арабските владения на Османската империя след края на Първата световна война.

Най-важната поука, която трябва да се направи от Първата световна война, е това колко трудно е установяването на траен мир, отбелязва още Ердоган в статията.

Турският президент подчертава, че Турция ще продължи да работи за целта си за пълноправно членство в ЕС, "който е най-важният проект за мир в историята на Европа". Той добавя, че в същото време Турция ще продължи да допринася за мира и стабилността в района на Близкия изток, като подкрепя представляващите широките маси, демократични управления.