Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жалко е, че промяната влезе в клишето “пак вдигат данъците”

Добра новина. След дълги битки най-сетне принципът на данъчното облагане на колите се промени. Колите вече ще се облагат на принципа “замърсителят плаща”. Разликите в данъците няма да са драматични, те по-скоро ще изпратят “данъчен сигнал” към купувачите и ще имат ефекта на икономика на побутването. Бих искал да видя много по-решителни мерки срещу мръсните коли, по-високи данъци, забрани за внос и употреба, подчертана атака срещу дизела, стратегия за пълна електрификация на градския транспорт, но това е политически почти невъзможно сега. Важното е, че първата важна крачка е направена.

Следващата ще зависи в голяма степен от гражданската активност, която не бива да стихва, но трябва да води конкретни кампании. Накъдето и вървят нещата. Жалко е, че промяната, вместо да се анализира сериозно, влиза в клишето “пак вдигат данъците”, което само отслабва натиска за промяна.

* Коментарът е по повод промяната в данъците на колите. Тази промяна бе конкретно коментирана в изказването на президента Румен Радев.

(От фейсбук)