Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран

Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на ЦРУ в Google. Платформата била използвана за дистанционна комуникация на служители на разузнаването и информаторите им в трудна оперативна среда като тази в Китай и Иран, където срещите често са опасни.

Но спецслужбите на Техеран и Пекин успели да се внедрят в тайните сайтове и да видят какво споделят агентите. Освен екзекутираните имало и арестувани. Малцина успели да избягат.

Катастрофалният пробив в системата за секретна

комуникация на американската разузнавателна общност е станал между 2009 г. и 2013 г., пише Yahoo News, позовавайки се на сведения от 11 бивши разузнавачи и правителствени служители. Стотици офицери от ЦРУ се изправят пред катастрофа в глобален мащаб: пробиването на базираната в интернет система, използвана за връзка с информаторите в тъмните кътчета на света. Екипи на експерти работят трескаво, за да свалят и преконфигурират уебсайтовете, използвани за съобщения от и към техните информатори; други предприемат действия, за да съхранят на сигурно място активите си.

Проблемът започва, когато Иран, разгневен от факта, че администрацията на Барак Обама е открила тайна фабрика за ядрено оръжие, търси и намира "къртици" - информатори на САЩ за иранската ядрена програма. Двоен агент показва на Техеран един от скритите сайтове за комуникация и иранските спецслужби успяват да използват Google за откриването и на други сайтове и да прихващат US съобщения.

Във всеки от тези сайтове има сходни дигитални знаци или компоненти с останалите и Техеран започва да открива нови и нови. До 2010 г. Иран е започнал да идентифицира информатори на ЦРУ. А през 2011 г. прониква в шпионската мрежа и през май същата година обявява, че е разбил 30-степенен обръч от американски шпиони, повечето от които получават наказание екзекуция или затвор, пише Aй Би Cи Нюз.

След като Иран разкрива сайтовете за комуникация с информаторите, методите са предоставени на други приятелски страни, които на свой ред използват информацията за пресичане на каналите за връзка на ЦРУ на своя територия, пише theregister.co.uk. Пекин разкрива 30 агенти, работещи за САЩ, и

те са екзекутирани

от правителството след проникване в шпионската мрежа.

Някои служители на разузнавателните служби в САЩ смятат, че бившият офицер на ЦРУ Джери Лий, когото през май китайското правителство обвини в шпионаж, има участие в унищожаването на базираната в Китай източна мрежа на разузнавателната агенция. Но предателството на Лий не обяснява степента на щетите или бързината, с която

китайските спецове успяват да идентифицират

и унищожат мрежата, казват бивши служители. Пекин се справя и с втора временна комуникационна система, включена след разбиването на първоначалната. Американски официални лица смятат, че китайското разузнаване е получило достъп до преходната или временната тайна комуникационна система, използвана от ЦРУ. Китайците са успели да идентифицират всички агенти на ЦРУ в страната, твърдят източници на Yahoo.

Не е ясно дали Китай и Иран са имали сътрудничество в мисията си да пробият мрежата, но бивши служители твърдят, че използваните в двете страни комуникационни системи са сходни. Но двете правителства може да са разбили системата независимо.

ЦРУ изгражда успешно комуникационната си мрежа в Русия. Агент на ЦРУ в Русия, който е бил предупреден за атаките, е успял да промени комуникационните канали, преди да бъде открит. Но останалата част от агентите са се оказали твърде зависими от системата, която първоначално е трябвало да бъде само временен комуникационен канал. За първи път тя е била използвана във военни зони в Близкия изток и не е била създадена, за да издържи на сложните контраразузнавателни усилия на държави като Китай или Иран.

Правителството е било предупредено, че има опасност

от хакване на системата от страна на изпълнител с договор в отбраната - Джон Рейди, вербувал кадри за ЦРУ в Иран. Той твърди, че е предупредил през 2008 г. американските власти, че използват несигурни канали. Повторил думите си и през 2010 г., когато започнал да подозира, че те са пробити. Рейди твърди, че се е обърнал към генералния инспектор на ЦРУ и към онези, които трябва да гарантират контрол на Конгреса над дейността на ЦРУ.

"Никой не направи нищо, за да разреши проблема" – казва той. Според официалното му изявление 70% от операциите по това време вече са били компрометирани и са поставили в риск всички агенти, използващи различни версии на системата. "Проектирането и поддръжката на системата са недостатъчни" - казва той. Година по-късно той е уволнен за "конфликт на интереси", макар че според него това е възмездие, че е проговорил.

"Това е

един от най-

катастрофалните провали на разузнаването

след 11 септември" - смята Ървин Маккълоу, анализатор по националната сигурност, цитиран от theregister.co.uk. - И ЦРУ наказва човека, който е извадил на бял свят проблема."

Бивши служители заявиха, че последствията от компромисите с комуникационната система вероятно са глобални по обхват - потенциално застрашаващи всички източници на ЦРУ, които използват някаква версия на тази интернет базирана система.

ЦРУ не отговори на запитването на Yahoo. Бивш служител твърди: "Нашата най-голяма вътрешна заплаха е нашата собствена институция". В свят, в който зависимостта от напредналите технологии е необходимо зло за модерния шпионаж, особено във враждебни региони, където американските длъжностни лица не могат да работят свободно, подобни технически неуспехи са постоянна опасност и ще стават все по-сериозни във времето, пише Yahoo.