Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С наши задгранични документи имаме облекчен достъп до 169 от общо 258 държави в света

През 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света.

Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

След като от 1 януари тази година отпаднаха визите за Канада, единственото, което заедно с Румъния все още ни отличава значително от останалите страни в ЕС е визовият режим със САЩ. (за усилията в тази посока четете на стр. 4)

Скандалът в агенцията за българите в чужбина, при който бяха задържани над 20 служители начело с председателя Петър Харалампиев по сигнал за издаване на

фалшиви

документи за български произход,

безспорно е неприятен и за правителството, и за обществото като цяло.

В същото време обаче от него има и положителна новина - българските паспорти се оказаха толкова ценни, колкото не са били никога преди това в историята ни.

Парадоксално, но само по себе си това е и индиректен комплимент към управляващите. Самият факт, че българските документи за самоличност

се търгуват

"на черно",

като цената им достига до 8000 евро е забележителен.

И това на фона, че само допреди двайсетина години първата работа на мнозина нашенци, имали шанса да попаднат в друга страна, беше да ги захвърлят. Навремето, след като получат чуждо поданство, сънародниците ни често официално се отказваха и от гражданството си по кръщелно, като при това не ги спираше и таксата от 200 лева, предвидена за този вид услуга в същата агенция.

Доказателство за

порасналата стойност на

нашите паспорти

са и престижните места, които им отделят световни класации за задграничните документи. Оказва се, че наред с другите от Евросъюза българският паспорт е сред най-желаните. Логично - основният критерий е броят на страните, до които дава достъп.

Според класацията на сайта "Хенли паспорт индекс" България е

на 18-о място от всички страни

в света по този показател. Страната ни дели тази позиция с две други страни членки - Хърватия и Румъния. Като се има предвид, че в тази ранглиста се сумират броят на страните, с които имаме безвизов режим и на тези, при които тя се издава при пристигането общият брой, отворени за българи е забележителен - 169 от общо 258 признати за суверенни държави в света към 2018 г.

За сравнение - задграничните документи на водещата в тази ранглиста Япония дават достъп caмo до 20 cтpaни повече.

Българският паспорт е много напред и в класацията на сайта “Паспорт индекс”. По техните критерии нашите документи имат рейтинг 8 и дават достъп до 114 държави, без да е необходимо изваждането на визи. Със същия рейтинг са и румънските паспорти. За сравнение - със сръбски паспорт може да пътувате без виза само в 82 държави. Още по-надолу в класацията са македонските

с рейтинг 36 и турските паспорти (41).

Преди нас обаче е Гърция. Тамошният паспорт е с рейтинг 3. С рейтинг 1 сингапурските и германските паспорти оглавяват класацията, а на последно място е паспортът на Афганистан с рейтинг 92.

В кои други класации отбелязваме успехи напоследък, четете в печатното издание на в. "168 часа"