Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андре Агаси е най-добрият възможен избор за човек, който да се пребори с демоните в главата на Григор Димитров. Самият той години наред преодолява последиците от ужасяващо си детство. За кошмарите, които ще го преследват десетилетия наред, е виновен баща му Майк.

Той успява да се измъкне от Иран и се заселва със семейството си в покрайнините на Лас Вегас. Мечтата му е някое от децата да постигне големи успехи в тениса и така да измъкне цялата фамилия от немотията. Майк пробва с двете си дъщери, но те категорично отказват да се поддадат на собствената му лудост. Големият му син просто няма талант и така цялата бащина амбиция се стоварва върху малкия Андре. Специално за него таткото ще построи мизерен корт в задния си двор и ще преработи машината за топки така, че тя буквално да изстрелва зелени снаряди по беззащитния малчуган, който вчера се е научил да ходи. Да, Андре се разминава с нормалното детство, забранено му е да си играе с камиончета и да строи кубчета. Дясната му ръка сякаш е пришита към тенис ракетата.

Бащините изтезания дават резултат и Андре Агаси става един от най-великите тенисисти на всички времена. Колкото по-големи успехи постига, толкова повече мрази тениса. На всичкото отгоре жестоките тренировки увреждат тялото му. В своята автобиография Агаси ще признае, че много пъти е ревал от болка в минутите преди да излезе за поредния си голям мач. Но появи ли се на корта, той забравя за ужаса и се превръща в машина, която трябва да победи на всяка цена. Уроците на татко никога няма да бъдат забравени.

Щефи показа на Агаси, че възрастта не е порок, а шанс да натрупаш опит и да се върнеш по-силен отпреди.
Щефи показа на Агаси, че възрастта не е порок, а шанс да натрупаш опит и да се върнеш по-силен отпреди.

Всъщност повечето хора сериозно биха се замислили, преди да посочат с пръст Майк Агаси и да го обвинят в нещо. Благодарение именно на баща си Андре Агаси печели всички турнири от "Големия шлем", златен олимпийски медал и десетки милиони за банковата си сметка. Покрай тениса той среща и голямата си любов - Щефи Граф. И тя като съпруга си е имала големи неприятности с баща си, с когото не си говорят в продължение на години.

"Покрай тениса спечелих много пари, но и загубих ценни моменти от личния си живот. Стресът ми беше постоянен спътник в живота и заради него се провали бракът ми с Брук (актрисата Брук Шийлдс - бел. ред.). Щефи беше тази, която знаеше какво всъщност съм преживял през всичките тези години на корта. Тя ми помогна да продължа напред след един от най-трудните моменти в живота ми", ще разкаже по-късно Агаси.

Той говори за периода, в който трябва да преживее развода с Брук, и рекордното пропадане в ранглистата, което го изхвърля от първите 100 в света. Любовта му с Граф, обявена за най-добрата тенисистка на XX век, променя всичко. Агаси отново тръгва към върха, въпреки че вече е навършил 29 години. Малко след рождения си ден печели за първи път "Ролан Гарос", а след това триумфира и на US Open.

Григор Димитров в момента е на 27 и ако вземе пример от новия си учител, тепърва може да спечели турнир от "Големия шлем". Дано само Никол Шерцингер намери време и сили да свърши това, което навремето Граф направи за Агаси.