Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерката на демократите в досегашната Камара на представителите Нанси Пелоси Снимка: Ройтерс
Лидерката на демократите в досегашната Камара на представителите Нанси Пелоси Снимка: Ройтерс

Демократическата партия на САЩ успя да вземе от републиканците най-малко 23 места на изборите за Камарата на представителите - долната камара на Конгреса, предаде Асошиейтед прес. Това проправя път пред демократите за спечелване на необходимото мнозинство от 218 места в Камарата. Ако това се случи, демократите ще получат контрол върху нея за първи път от осем години.

Гласуването на междинните избори приключи и сега се преброяват гласовете, отбелязва ДПА.

По повод на обявените прогнозни резултати лидерката на демократите в досегашната Камара на представителите Нанси Пелоси каза, че на американците им е писнало от разделения и обеща, че в Конгреса ще има нов баланс във властта, предаде БТА.

"Демократичен Конгрес ще работи за намирането на решения, които ни обединяват, защото на всички нас ни писна от разделенията", каза Пелоси.

Сътрудникът на Пелоси Дрю Хемил написа в Туитър, че Тръмп се е обадил на Пелоси, за да поздрави демократите за победата на междинните избори, предаде ТАСС.

Президентът е телефонирал на ключови републикански и демократически лидери, съобщи Белият дом, предаде ДПА. Той е говорил за изборите с лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл и с лидера на демократите в Сената Чък Шумър, уточни Белият дом. Тръмп е говорил също с досегашния председател на Камарата на представителите Пол Райън и с Пелоси, се казва в съобщението на Белия дом.

Данните от преброяването на гласовете показват, че се очертава в Камарата на представителите да има рекорден брой жени. Досега рекордът беше 84 жени.

Над 230 жени участваха в надпреварата, повечето от тях бяха за първи път кандидатки в битката за Конгреса.