Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

41 хиляди заразени и 37 смъртни случая от морбили за шест месеца в Европа отчитат от Световната здравна организация. Специалистите са притеснени, защото броят на засегнатите тази година достига пик. От Министерството на здравеопазването уточняват, че е реален рискът от внос на морбили в България. Правителството прие национална програма за ликвидиране на болестта.

Очаква се броят на диагностираните с морбили в Европа тази година да е три-четири пъти по-голям от миналата. По данни на СЗО заразените през 2017 г. са 23 927, а само за първите шест месеца от 2018 г. броят им достига 41 хиляди. Тенденцията за бързо нарастване на болните се наблюдава от няколко години – за сравнение през 2016 г. те са били едва 5273, което е четири пъти по-малко от следващата година. От СЗО отчитат и завишена смъртност най-вече при децата, които са най-уязвимите пациенти. Миналата година в Европа 40 деца са починали вследствие на болестта, като за сравнение през 2016 г. са били 13, а през 2015 г. – само три.

По данни на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, за периода 1 ноември 2016 г. – 31 октомври 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в държавите на ЕС. Най-засегнати от болестта са Румъния (5605 заболели), Италия (4973), Германия (952), Гърция (922). Броят на смъртните случаи на морбили през периода достига 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е отчетена при децата на възраст до една година. Според специалисти най-тежка през 2018 г. остава ситуацията в Румъния, Гърция, Франция, Италия и Сърбия. В България епидемия е имало последно през 2009 г., когато са регистрирани 24 365 заразени и 24 смъртни случая. Оттогава се взимат стриктни мерки ситуацията да се държи под контрол.

От Министерството на здравеопазването подчертават: "В медицинската практика са познати високоефективни ваксини, които осигуряват 90-95% защитеност срещу морбили и рубеола. Досегашният опит от приложението на тези ваксини показва, че пълно прекъсване на разпространението на инфекцията се постига само при трайно поддържане на висок имунизационен обхват (повече от 95%). В противен случай снижението на заболяемостта е временно."

Специалистите изтъкват, че причина за появата на епидемии в Европа е именно по-ниският процент на ваксинирани. У нас ваксината срещу морбили е част от задължителния имунизационен календар, но в много страни от ЕС тя е просто препоръчителна. Според доклад на СЗО в някои страни ваксинираните срещу шарката не достигат дори 70% от населението. Само в Румъния, където тази година има епидемия, над 200 хиляди деца между 9 месеца и 9 години не са ваксинирани против морбили. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 8% от децата в България изобщо не са ваксинирани срещу дребна шарка, а 12% са само с една поставена доза.

От Министерство на здравеопазването уточняват, че рискът от внос на морбили в България е реален и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението. От МЗ напомнят, че навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите. Специалистите призовават родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

От НЦЗПБ обясняват, че най-високорисковата група за заразяване са бебетата до година, тъй като първата ваксина против морбили се поставя едва на 13 месеца. Дотогава всички кърмачета са потенциално изложени на риск. При епидемия е възможно да им се постави ваксина по-рано. Опасност съществува и за децата до 12-годишна възраст, тъй като тогава се прави реимунизация. Едва след нея вече се смята, че организмът има изграден сигурен имунитет.

От МЗ напомнят, че миналата година в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Регистрирани са 165 заболели – основно деца, като основната част са неимунизирани или ненапълно имунизирани. От МЗ са категорични: "В случай че вирусът не бе срещнал мнозинство от редовно ваксинирани деца, ситуацията щеше да напомня в голяма степен тази в съседни страни като Румъния и Гърция с хиляди заболели и дори смъртни случаи сред засегнатите."

Миналия месец българското правителство прие Национална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019 - 2022 г.От пресцентъра на Министерския съвет уточняват, че основните цели са: "Намаляване възприемчивостта на населението към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании, укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола и постигане на показателите на Световната здравна организация за ефективност на надзора, подобряване на достъпността и качеството на информацията по отношение на заболяванията, ползата и риска от имунизацията срещу морбили и рубеола." Финансирането на разходите за ваксини ще се извършва в рамките на осигурения бюджет за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации.