Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евангелос Папаевангелу
Евангелос Папаевангелу

Бившият вицепрезидент на веригата магазини "Джъмбо" Евангелос Папаевангелу е разследван за участие в незаконни продажби на имоти на китайски инвеститори, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Според китайските власти Папаевангелу е основал лична компания, чрез която е продал на китайски инвеститори недвижими имоти на стойност 40 милиона евро общо.

Продажбите били осъществени чрез банкови карти и ПОС-терминали. Тъй като Китай е наложил капиталов контрол, китайските купувачи са го заобикаляли чрез тези транзакции, за да се включат в гръцката програма за насърчаване на инвестициите, която предоставя десетгодишно разрешително за престой (виза) при инвестиции за над 250 000 евро.

Националната банка и Европейската централна банка водят отделно разследване по случая, съобщава АНА-МПА. Националната банка съобщи в сряда, че е засякла необичайни транзакции с кредитни карти и веднага е предприела действия за спирането им. Банката е информирала властите.

Веригата магазини "Джъмбо" съобщи, че в понеделник е поискала оставката на Папаевангелу, която е приета в сряда. Вчера от компанията съобщиха, че Папаевангелу е отговарял за ежедневни дейности в "Джъмбо" и че компанията не е замесена по никакъв начин в транзакциите с китайски инвеститори.

Председателят на федерацията на гръцките посредници при продажба на недвижими имоти Янис Ревитис заяви, че не е изненадан. По думите му "всички знаят, че има групи от хора, които сътрудничат с китайски агенции, за да купуват апартаменти на смешно ниски цени, печелейки хиляди евро от подобни транзакции, а крайните купувачи получават разрешителни за престой в Гърция".