Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Авторката
СНИМКА: Авторката

Йордан Стоянов е на 21 години. Никога не се е занимавал с корабно моделиране, нито пък е имал за хоби дърводелството. Една кино вечер с баща му променя животът му. Гледат заедно продукцията на Джеймс Камерън и тогава десетгодишното момче се влюбва в идеята един ден да има макет на легендарният пътнически лайнер.

Завършва спортното училище в Силистра с профил „борба“. Днес работи в една от големите търговски вериги в града. Винаги обаче на първо място е била мисълта за „Титаник“.

И ако в детските си години е правил макети на кораба от морска пяна със скромните размери от по 20-25 см.

Днес мечтата му е сбъдната – изработил е макет тежащ 80 кг и с дължина 2,7 метра. Започва на 6-ти април и завършва на 6-ти октомври. Влага в творението си над 600 часа работа и материали за около 800 лева.

Казва, че най-трудно било да изработи прозорчетата на каютите. Над 150 са, като е постигнал максимална достоверност.

В годините е изчел много информация публикувана в интернет за кораба. Гледал е документални и художествени филми, като основната цел е да научи колкото се може повече за кораба, за това как е изглеждал.

Дълго време никой не му е вярвал, че ще успее да се справи. Сам изработва до най-малката подробност всички детайли. Признава, че само знаменцата не са негово творение. Използва изцяло дървен материал, като вътрешността на макета е от фибрант. Монтирани са лед-осветление и машина, която пуска пара, за да постигне по-голям реализъм.

Липсва му само камбанката, която сигнализира за бедствието.

И когато казва, че сам е направил всичко има предвид буквално сам – сам определя размерите, с които ще бъде макета, прави изчисленията на параметрите и техническите чертежи на макета.

Казва, че не е виждал друг по-красив кораб от „Титаник“. Харесва и други плавателни средства от неговата епоха. За новото корабно строителство е на мнение, че да по-луксозни са, като плаващи хотели, но не му допадат.

Това, което според Йордан прави „Титаник“ наистина могъщ и запомнящ се е именно неговата съдба – да потъне пет дни, след като е бил пуснат на вода. За времето си е бил най-големият, най-мечтаният и не случайно са го наричали „Корабът на мечтите“.

Знае, че през 2022-ра година ще бъде пуснат кораб копие на „Титаник“, който да извърши плаване по същия маршрут. Мечтае да се качи на него, но не вярва, защото въпреки, че фирмата, която го притежава да не е пуснала още на пазара билетите и да не са обявени цените, е чел, че световни милионери са започнали наддаване от 1 милион долара нагоре, за да се качат на кораба. С усмивка заявява, че с такава конкуренция ще е трудно да се уреди и за чистач на палубите.

На въпрос дали има намерение за продаде макета си, Йордан е категоричен – Ще направя нов макет, но този остава завинаги мой.

Покрай изучаването на кораба научава много факти, които не са особено популярни. Хората сякаш се ограничават да приемат за истина показаното във филма с Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет през 1997-ма година. Годината, в която съм роден, казва Йордан. Така например не е вярно, че капитанът на кораба е бил принуден от собственикът на компанията да плава –по-бързо и да постави рекорд. Всъщност корабът не е бил бърз изобщо. Бил е построен икономично с три двигателя.

Интересно е също така, че преди да тръгне „Титаник“ на долната палуба е имало пожар. Той е бил потушен своевременно, но има твърдения, че високата температура, която се е развила е отслабила метала и това е оказало влияние при удара с айсберга.

Йордан сподели, че филмите за „Титаник“ са много, но малцина знаят, че първият от тях е бил направен 20-дни след потъването му, а в него е участвала оцеляла от потъването на лайнера пасажерка, която е била облечена със същите дрехи.

Казва, че макетът му не е правен да бъде пускан на вода, но не е невъзможно. Ако реши да стори това ще са нужни малко допълнителни работи. Заканва се, че ако не успее да се качи през 2022-ра на копието на „Титаник“, то тогава ще пусне на вода своя модел. 

СНИМКА: Авторката
СНИМКА: Авторката
 
СНИМКИ: Личен архив на Йордан Стоянов
СНИМКИ: Личен архив на Йордан Стоянов