Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Господин Стоилов, познавахте ли арх. Ерослав Станков , който е създал сградата на цирка в София?

- Не.

- Арх. Станков е автор и на проект за модерно кафене в езерото Ариана в София и негови роднини твърдят, че той е бил заимстван от Вас за паметника на Бузлуджа. Вярно ли е това?

- Сега го чувам за първи път. Не го познавам него, но цирка си е цирк – той е боклук, не е монумент… Пфу! Идиот!

Как ще заимствам аз от цирка?!

Мисля че е трънчанин тоя човек. Знам, че циркът беше правен от един трънчанин. Това го знам и го гледах в последно време някъде по вестниците…Трънчаните послъгват много – колкото щеш, аз съм бил партизанин и в Трънско, така че ги познавам.

- Навремето сте работили заедно в екипа от архитекти, строили сградата на ЦУМ, където той е проектирал първия подземен паркинг у нас, както и колонадата отпред, и е бил женен за австрийка...

- Когато се правеше центърът, аз бях в четвърти курс и през лятната ваканция участвах в проектирането на Ларгото, но не го помня.

- А Вашата идея за паметника на Бузлуджа откъде идва?

- От Бога. (смее се)

- Все пак той е с една доста модерна и заоблена за времето си форма, а сградите, които вие сте проектирали, са доста различни...

- Историята на този паметник беше следната: 20 години преди да се построи обявиха конкурс за четири паметника на Бузлуджа, а Бузлуджа е историческо място открай време. Значи Хаджи Димитър - единият паметник, вторият паметник на основателите на БСП, третият паметник беше на Габровския партизански отряд и беше на четвърто место казано - а на върха да се сложи една червена петолъчна звезда - нищо повече. Тъпа работа. Аз участвах в този конкурс за четвъртия паметник.

- През коя година е бил този конкурс, 1963 г. ли?

- Някъде там. Бях направил един кръг, който поставям на шест опори и в средата на този кръг - той е целият във въздуха, и на върха на този пилон турих петолъчна звезда.

Получих

първа премия

Нямаше пари тогава обаче…

- Вярно ли е, че в първоначалния вариант пилонът трябвало да бъде по средата, а после сте решили да го сложите отстрани?

- Това е първият ми вариант. Аз бях тогава председател на Съюза на архитектите, след това ме избраха за кмет на София и за министър на благоустройството. По средата не можеше да бъде, след като казаха, че трябва да има закрито помещение, в което ще пускаме пионери, комсомолци и партийни деятели. Аз изтеглих встрани пилона, направих самостоятелен обема на купола и така стана това, което сега виждате.

- Роднините на арх. Станков твърдят, че циркът Ви пречил за паркинг на зданието на Профсъюзите...

- Да проверят откъде са взели тези данни и това е, какво мога друго да кажа? Аз ви казвам истината.

- Откъде се намериха средства за изграждането на грандиозния монумент?

- Като решиха да го строят, в Стара Загора ги попитах: „Пари имате ли?“ Пари, вика, има колкото щеш. “Откъде?” – вика: “Бюджет”. Казвам им: „Бюджетът не ми трябва на мене.

Искам народът

да го построи.”

Направиха марки и ги пуснаха сред целия народ и с лични средства и разни фирми и т.н. се събраха 16 млн., а той струва 14 млн. - 2 млн. дадохме за детски заведения и прочие.

- Въпросът с финансирането има отношение и към собствеността. Напоследък имаше и дискусия чий е паметникът и БСП го “припозна”. На кого трябва да бъде?

- Фактически като започнахме да го строим,

БСП се грижеше

за строежа

и затова всички проекти най-накрая са събрани в партийната централа на “Позитано”. Аз не съм ги виждал, но знам, че са там. Бузлуджа е на народа. Той е един свещен връх, там още през турското робство са се водили невероятни битки. Там загива Хаджи Димитър, знаете гениалната балада на Христо Ботев “Жив е той, жив е”. Така че той е свещен връх на народа.