Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мегаделото за контрабанда на 77 кг амфетамини и 7 кг марихуана стартира в окръжния съд в Разград. Крайният получател на промишленото количество дрога е в Турция, става ясно в обвинителния акт на прокуратурата. Пратката бе открита в специален тайник на автовоз, превозващ автомобили от Германия за южната ни съседка. Обвиняеми по делото са 25-годишната Леман Якимова и 48-годишният Ивайло Иванов. Те ще отговарят пред съдебните власти за "държане с цел разпространение на марихуана и амфетамини". Срещу тях е образувано досъдебно производство за трафик на високорискови наркотични вещества в особено големи размери.

Версията, че конфискуваните през август м.г. в гр. Цар Калоян наркотици са част от мащабен международен канал през балканските страни на път за Турция, все още не е отхвърлена.

"Но тезата предстои да бъде доказана в съда", съобщиха пред „168 часа” запознати с разследването на мащабната афера. Производителите били базирани в района на Бенелюкс – Белгия. В хода на съдебното следствие ще стане ясно дали конфискуваната от полицията дрога има отношение към международната схема, казват пред "168 часа" близки до разследването. Купувачът на внушителното количество все още не е ясен.

В прессъобщението на апелативната прокуратура във Варна 25-годишната дама е

посочена

като подбудител

и организатор на контрабандната операция.

От полицейска справка става ясно, че тя редовно е пътувала до Турция, където е установявала контакти, благодарение на които развивала незаконната си дейност. Подозренията са, че именно така е осигурявала пазар за стоката си. Според обвинителния акт посредник в цялата схема бил турски гражданин. А в конкретния случай наркотиците били предназначени изцяло за експортиране в Турция. Името на получателя и адресът му не са посочени.

Вторият обвиняем по делото е бил ангажиран от 25-годишната Якимова да превози дрогата и да я достави на получателя в Турция. Според съдебните документи Ивайло Иванов е съучастник в извършеното престъпление, което според прокуратурата представлява особено тежък случай.

От публикация на регионалния сайт „Екип 7” става ясно, че той е собственик на затворената вече зеленчукова борса в Разград – „Ивайло Иванов”.

От известно време официалният му бизнес бил внос на коли и техника втора употреба от Европа.

Иванов сам посочил на разследващите

къде

са укрити наркотиците

– специален тайник в седалката на един от превозваните автомобили.

Заключенията на извършените химически експертизи твърдят, че точните количества дрога са 76,986 кг амфетамини на стойност 3,079 млн. лв. и 7009 кг марихуана за 42,057 млн. лева.

Разпоредителното заседание по делото мина в съда неотдавна. В момента шофьорът на опасната пратка се намира в затвора в Белене, а организаторът на наркоаферата Леман Якимова е в сливенския затвор. Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбата на Якимова срещу постоянния арест с мотив, че обвиняемата може да се укрие и с това да затрудни наказателното производство срещу нея.

„Вече е насрочено същинското дело - каза за „168 часа” зам. окръжният прокурор на Разград Емилиян Грънчаров. - Разследването отне на прокуратурата около година, тъй като се касае за изключително сложен за разследване случай, свързан с разпространение на наркотици.”

Той уточни, че при първите разпити двамата обвиняеми отказали да дават обяснения за откритите наркотици. В хода на предстоящото съдебно следствие ще бъдат разпитани и полицаите, които осуетиха пренасянето на дрогата през България.

Тезата от полицейското разследване е, че се касае за утвърден наркоканал през Лудогорието. Районът бил избран, защото се смятал за по-спокоен от гледна точка на каналджиите.

Смятало се, че оттам

транспортирането

на огромното количество дрога

ще е безпроблемно.

За съжаление на дилърите превозвачи имало оперативна информация, че въпросният автовоз от Германия ще мине през градчето, на 20 км от Разград, натоварен „с добре укрити високорискови наркотични вещества”, поясниха източници от прокуратурата.

Всъщност полицейската операция по задържането на камиона на 16 август м.г. осуети плана на организаторите да транспортират рекордната пратка към Турция.

Какво са открили разследващите при обиска на дома на Леман четете в печатното издание на "168 часа".