Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя го създава, той го “разкрасява”. В новото завръщане към една различна ера от магическия свят на Хари Потър на големия екран могъщият черен магьосник Гелърт Гринделвалд е рожба на двама - на писателката Дж. К. Роулинг и на актьора Джони Деп. Злодеят е в центъра на събитията в продължението на “Фантастични животни и къде да ги намерим” дотолкова, че името му стои в заглавието на новата втора част - “Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд” (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald).

Режисьор на фантастичната лента е Дейвид Йейтс, който дирижираше последните четири филма за Хари Потър, а сценарият, както и за първата част, е дело на самата Дж. Р. Роулинг. За оживяването на Гринделвалд писателката се доверява изцяло на Джони Деп и дори го насърчава да обогати героя чрез своето усещане.

“Не мога да чакам, за да видя какво правиш с него”, дори казва Роулинг на Деп при един от техните разговори.

Самият актьор пък признава в интервю за EW, че е имал определен образ в главата си за Гринделвалд, но най-вече доверието, което са му засвидетелствали и авторката, и режисьорът, му е позволило да се развихри.

“Те бяха страхотни по отношение на това, че ми позволиха да изляза извън сценария и диалога, да пътувам малко повече и да експериментирам с образа. За мен това винаги е най-удовлетворяващо - да има грешки или злополуки. Намерих героя за завладяващ и сложен.”

Деп дори стои зад идеята магьосникът да има две различни очи и в основата на това не лежи единствено търсенето на страховитост.

“Видях Гринделвалд като повече от един, ако разбирате какво имам предвид. Почти се чувствах сякаш той е двама души. Близнаци в едно тяло. Така че едно очарователно око е по-скоро от другата страна на него. Сякаш има по един мозък за всяко око, сякаш има и албинос близнак. А той е някъде по средата.”

Всъщност в първия филм Колин Фарел играе Гринделвалд, но прикрит като Пърсивал Грейвс. По думите на самия Деп това не е проблем за него, защото всъщност неговият колега играе героя му, докато всъщност не го играе. Тъй като тъмният маг се преструва на Грейвс, отговорността на Фарел е да изобрази именно Грейвс.

Феновете на магьосническата вселена на Роулинг са любопитни да видят резултата от работата на Деп, но с не по-малко вълнение очакват и играта на Джъд Лоу като един от любимите герой - младия Албус Дъмбълдор.

За съжаление двамата актьори изглежда няма да имат твърде много общи сцени в този филм, макар според историята техните герои да имат любопитна обща история и стара близост. Тепърва обаче навярно двамата ще имат възможност да “се разберат”, тъй като тепърва ни очакват още цели три продукции от франчайза Wizarding World.

В главната роля на магизоолога Нют Скамандър, разбира се, отново е носителят на “Оскар” Еди Редмейн.

“Гринделвалд е много по-умерен и дори хипнотичен от Волдемор”, коментира Редмейн по повод своя враг пред камерата.

От неговите думи също така става ясно, че новият филм е в по-мрачен тон от предходния и е много по-близък като атмосфера до оригиналните филми за Хари Потър.

Действието във “Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд” ще се развива в Ню Йорк, Лондон и Париж само няколко месеца след събитията в първата лента, когато накрая могъщият черен магьосник Гелърт Гриндълуолд бе заловен от MACUSA (Магичният конгрес на Съединените Щати) с помощта на зоомага Нют Скамандър.

Сега обаче тъмният маг успява да избяга от затвора и пристъпва към набирането на последователи (или слуги), голяма част от които не подозират зловещата му цел - да създаде чистокръвни вълшебници, които да властват над обикновените хора.

Злодеят може да бъде спрян само от някой равен и това е старият му приятел Албус Дъмбълдор, който обаче има нужда от помощ и призовава бившия си ученик Нют да се изправи срещу Гринделвалд.

Любовта и лоялността са поставени на изпитаниe в света на магьосниците, а разделението настъпва дори след най-близките. Вълнуващото приключение, пълно с невероятни опасности, отново ще обедини Нют и Тина (Катрин Уотърстън), Куини (Алисън Судъл) и Якоб (Дан Фоглър) и ще провери колко е истинско тяхното приятелство и верността им един към друг.

Интересното е, че в тази лента зрителите ще могат да видят и човешката форма на Наджини - небезизвестната змия на Волдемор. Героинята ще бъде изиграна от южнокорейската актриса Клаудия Ким.

Във “Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд” участват още Езра Милър, Зоуи Кравиц, Калъм Търнър и др. Премиерата на фантастичната лента у нас е на 16 ноември.