Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прогнозите са, че следващият голям конфликт ще е за богатствата на Арктика. Огромните ресурси около Северния полюс стават все по-достъпни. Според анализите там лежи поне една четвърт от все още неоткритите запаси на нефт в света.

Неслучайно около полюса вече се заплита сложен политически възел - Норвегия, Дания (чрез Гренландия), Русия, Канада и Съединените щати са в оспорвана надпревара кой да сложи ръка върху богатите залежи. Основният спор е чий метод за определяне на морските граници е по-правилен. Принципът на медианната линия, подкрепян от Канада и Дания, ще раздели Северния ледовит океан между страните според дължината на най-близката тяхна крайбрежна линия. Това би осигурило на Дания почти целия полюс, но ще облагодетелства и Канада. Другият метод е разделяне на сектори, като началната точка е Северният полюс, а районирането е според меридианите. В този случай печелившите са главно Канада и Норвегия и в по-малка степен Русия.

В същото време Съединените щати и Канада си оспорват правата за Северозападния проход. От своя страна Норвегия и Русия имат спор за Баренцово море, а Канада и Дания не могат да разделят малък остров край Гренландия.

Руската Дума отказва да ратифицира споразумение със САЩ за Берингово море, а Дания претендира, че целият Северен полюс е неин.