Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В главната мъжка роля в лентата е Гаспар Юлиел, който грабна “Сезар” за изпълнението си в “Това е само краят на света”

Вдъхновението му убягва и отчаянието го подтиква към измама, която преобръща живота му. Младият жиголо Бертран открадва труда на умиращ клиент и година по-късно прекрачва прага на луксозен апартамент в Париж вече като успешен драматург.

Всички са “гладни” за следващото впечатляващо творение на този талантлив автор, но за съжаление измамникът остава все така лишен от съзидателен порив. Остава му да бере плодовете от своята (присвоена) първа хитова пиеса, която обикаля провинцията. Така, докато присъства на една от репетициите, той среща Ева. Мистериозна, хладна, непроницаема, безскрупулна, тя е елитна проститутка на възраст, специализирана в садо-мазо услугите и блокирането на всякакъв вид емоции. Отчаян от факта, че не може да създаде нищо и е лишен от талант, Бертран се впуска в преследването на друг успех, различен опит да се докаже достоен пред себе си. Защо да не премине през всички стени на тази апатична и фатална жена, която е като непревземаема крепост, за да я покори и да я разгадае?! Няма как обаче неговата фалшива реалност, построена и подчинена на лъжата, да не рухне в съприкосновението с Ева, у която също има потребност за злоупотреби. Драматизмът извира и от съревнованието на творческата и емоционалната измама.

Историята във френско-белгийската лента “Ева” на режисьора Беноа Жако, която му донесе трета номинация за “Златна мечка”, е екранизация по едноименния роман на Джеймс Хадли Чейс. Книгата на този факир в оплетената интрига, детективските способи и играта с човешката психика вдъхнови още през 1962 г. американския режисьор Джоузеф Лоузи да заснеме филм със същото име. Пред камерата тогава в главната роля на Ева влиза грандамата на френското кино Жана Моро, която по онова време е на 34 години. Днес френската звезда, зареждаща същия персонаж със своята непроницаемост, вече е на 65 години - Изабел Юпер. Носителката на две награди “Сезар” успява да впечатли във всички свои превъплъщения. С таланта и излъчването си тя печели симпатиите дори на Моро още във време, когато и двете актриси не биха могли да подозират, че ще споделят една роля с половин век разлика.

“Ревността никога не ме е обземала. Ние сме жертви и на обкръжението си. Ревността е почти мода, ритуал... - споделя приживе Моро пред списание “Мадам Фигаро” през 2012 г. - Например никога не съм желала ролите, които други жени изпълняваха. Когато една актриса има талант, това ме трогва, както снощи попаднах на филма “Жената на моя приятел”. Там играе Изабел Юпер, съвсем млада. Тя беше поразителна, невероятна; далеч от тази студенина, тази дистанция. Ще й пиша! Това ми достави удоволствие... не можете да си представите.”

Дали обаче Моро, ако можеше, щеше да прецени, че Юпер я е надминала в изиграването на Ева на големия екран? Приживе кинозвездата признава, че филмът на Лоузи не се е радвал на особен успех въпреки качествата си.

“О, трябва да съм се провалила във всички области, в които съм успяла. Трябва да се проваляш, трябва да умееш да се проваляш. Впрочем трудно е да знаеш кое е успешно. Направих филми, които не вървяха добре, но бяха добри. “Мадмоазел” на Тони Ричардсън по текст на Жан Жоне. “Ева” на Джоузеф Лоузи... Това беше много важно за тях. Изживях мигове на пълна лудост с тези хора.”

Петдесет години след тази лудост Юпер среща Ева, но видяна през очите на Беноа Жако, за когото определено е една от любимите музи.

Двамата са работили заедно по още пет филма наред с “Училище за страсти” и “Вила Амалия”. Кинорежисьорът е автор и на сценария заедно с Жил Торан.

Пред камерата Юпер си партнира с Гаспар Юлиел, който влиза в ролята на Бертран, а може и да се похвали със “Сезар” за ролята си в “Това е само краят на света”. Двамата артисти вече са били рамо до рамо на снимачната площадка, но като майка и син, а ето че за тази лента те трябва да изградят съвсем различна химия между мъжа и жената. Но колко може да е трудно за Юлиел, когато тази жена, тази актриса е Изабел Юпер.

“Да имаш камера, да избереш момиче, което да те заслепи, и да го последваш - това е киното”, казва Беноа Жако. И можем само да му повярваме.

В “Ева” участват още Джулия Рой, Марк Барбе, Ришар Бери и др.

Драматичната лента бе сред акцентите в програмата на кино-литературния фестивал Cinelibri, а нейната редовна премиера на големия екран у нас е на 16 ноември.