Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от задържаните банкноти Снимка: МВР
Част от задържаните банкноти Снимка: МВР

Машината за производство и част за нея били внесени през юли и август от САЩ

Агент под прикритие е купил 4 пъти фалшиви банкноти от организатора на групата за производство на парите менте, която бе разбита от спецпрокуратурата и ГДБОП на 20 октомври.

Тя била ръководена от 48-годишният Иван Тодоров, безработен пловдивчанин. Нейни членове били още 36-годишният служител в пловдивски фитнес Петър Манев, съгражданина му печатар Димитър Ангелов и руснака с български паспорт Александър Крихтин, собственик на хотел "Кантилена" в Слънчев бряг. Това стана ясно в специализирания съд, където 4-мата се явиха за определяне на мярката за неотклонение.

Тодоров, който има присъда от 2006 г. за фалшиви пари,  но се води реабелитиран, и Крихтин били заловени в подземие на хотела, където имало печатарска машина и хиляди фалшиви долари и евро. Петър Манев, който работи на бар във фитнес, познавал от 11 години Тодоров, като клиент в спортната зала. Според прокуратурата на 27 юли 2018 г. той получил от САЩ машина за топъл печат, която се използва за поставяне на холограми върху банкнотите. А 13 дни по- късно дъска, част от машината.

Четвъртият участник в групата Ангелов, освен че е печатар по професия, предоставил и помещение в жилището си за складиране на фалшивите банкноти. В гаража му била открита и хартия за производство на парите, стана ясно в съдебната зала. 

Между Тодоров и Крихтин имало две срещи - едната в ресторант в хотела, а втората - в гаража, при залавянето им. Според прокуратурата Манев и Тодоров пласирали фалшиви банкноти и в Сърбия. 

Самият служител във фитнес залата отрече това да е вярно, като по думите му той бил ходил само веднъж в Ниш на екскурзия с приятели. Манев обясни, че бил помолен от Тодоров да поръча машината от Съединените щати, тъй като говорел английски, имал дебитна карта и се справял добре със сайтовете за онлайн търговия. Тодоров му дал парите за поръчката,а повторната заявка за още една част се наложила, защото машината била развалена. Манев отрече да има общо с престъпната група за печатане на пари. Групата е била наблюдавана от началото на годината, като освен агент под прикритие били използвани и наблюдение, проследяване на кореспонденцията, по закона за електронните съобщения било установено разположението на джиесемите им, а така - установени и срещите помежду им.

Съдът намери,че има достатъчно данни за обоснованото предположение, че четиримата са извършили престъпната дейност, за която ги обвиняват и ги остави в ареста.