Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и Абдел Фаттах Сиси. Снимки: Министерски съвет
Бойко Борисов и Абдел Фаттах Сиси. Снимки: Министерски съвет

“Като генерали и двамата ще сме точни и няма да ви губим дълго времето. С Египет ще направим смесена комисия по всички теми, които ни интересуват - образование, здравеопазване, туризъм, военна промишленост и сътрудничество в сигурността и борбата с тероризма и нелегалната миграция.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Египет Абдел Фаттах Сиси.

“Договорихме се комисията да почне работа още през януари в София с министри от двете страни. Ще си сътрудничим и в трансграничната престъпност и миграцията”, заяви египетският държавен глава.

Част от разговорите на Борисов в Кайро бяха посветени специално на темата за сигурността и борбата с тероризма и организираната престъпност.

В делегацията на премиера са включени шефовете на две от най-големите български специални служби - ДАР и ДАНС. Началниците на разузнаването и контраразузнаването Атанас Атанасов и Димитър Георгиев придружаваха Борисов по време на някои от срещите и участваха в разговорите с шефа на египетския Мухабарат - генералната разузнавателна дирекция на Египет, ген. Абас Камел.

Фокусът на работа на египетската служба за сигурност е контратероризмът и по този въпрос България и Египет смятат да засилят диалога си. Генерал Камел бе в София по-рано този месец като част от подготовката на това бъдещо близко сътрудничество. От диалога между тайните централи се очаква да активизира обмена на информация и експертиза по проблемите на тероризма, организираната престъпност и нелегалната миграция.

Убеден съм, че програмата на президента Сиси за безопасна и сигурна страна ще помогне за завръщането на българските туристи в Египет, каза Борисов след разговорите в президентския дворец в Кайро.

Премиерът предал поздрави на Сиси от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който предстои да посети Кайро.

Благодарим на България, че чрез нея египетският глас стига до ЕС, каза Абдел Фаттах Сиси.

Двамата лидери координираха позиции по Либия, Сирия и палестинския проблем.

България има интерес към действително и трайно активизиране на политическия диалог с Египет, Борисов по-рано по време на разговора си с министър-председателя и министър на жилищното строителство и урбанизацията Мустафа Камал Мадбули.

Борисов допълни, че българското правителство се стреми да поддържа интензивен политически диалог на всички нива с традиционните партньори в Близкия изток и Северна Африка. Готови сме да развиваме пълноценни и взаимно изгодни отношения с Египет във всички области – икономика, енергетика, земеделие, сигурност, туризъм, култура, образование, каза Борисов.

Премиерът допълни, че е уверен, че с настоящата му визита в Кайро ще се постигне конструктивен диалог по ключови теми от двустранен и регионален характер.

Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения и е най-големият ни търговско-икономически партньор в Близкия изток и Африка. Въпреки че през годините между двете страни е бил поддържан сравнително активен политическият диалог, посещение на ниво премиер в Кайро не е имало от визитата на Иван Костов през 2001 г.