Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: МВР
СНИМКА: МВР

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четиримата, задържани за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви банкноти. Предстои да бъдат повдигнати и други обвинения на част от тях – за изготвяне на неистински лични документи и държане на наркотични вещества с цел разпространение, предаде NOVA. 

Участниците в групата бяха задържани на 20 октомври в Слънчев бряг и в Пловдив при съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, със съдействието на служители и експерти от Областните дирекции на МВР в Бургас и Пловдив.

Машината за фалшиви пари се намирала в подземието на хотел "Кантилена". При акцията бяха открити над 11,5 млн. евро.

Двама от обвинените са задържани в процес на изготвяне на фалшиви банкноти в модерно оборудваната за целта печатница, а други двама бяха задържани в Пловдив.

В Пловдив, в дома на единия от обвинените, са открити и иззети готови фалшиви банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски долара на стойност 100 хиляди долара. Във въпросното жилище са намерени хологламни стикери за банкноти и за български документи за самоличност, както и машини за поставянето им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 килограма зелена листна маса, реагираща

на канабис.

Събраните доказателства, сред които има и специални разузнавателни средства, сочат, че групата е организирана в началото на 2018 година. Според експерти от "Европол" и "Сикрет сървис", които съдействат по случая на българските разследващи, фалшивите банкноти са с изключително високо качество.

Хотел "Кантилена" СНИМКА: Елена Фотева
Хотел "Кантилена" СНИМКА: Елена Фотева