Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Работата на разузнавателните служби става все по-трудна - операциите, които трябва да останат тайни, не остават скрити за дълго, както бе навремето. Понякога те се разкриват заради грешки, допуснати от служителите, извършващи акциите. А понякога някои усещат, че страната, която извършва операцията, не иска наистина да се опита да я скрие, а иска акцията да послужи като предупреждение (за други потенциални цели). С други думи някои страни обичат да правят показно.

Убийството на Кашоги вече се превърна в подобен пример. В много случаи е трудно, дори невъзможно да се разбере кой е наредил специфична разузнавателна операция. Това е особено вярно, когато говорим за страни, в които има сложни битки за власт в правителствените кръгове. Поради тази причина понякога е трудно да разберем защо са извършвани определени действия, тъй като страната, отговорна за операцията, може всъщност да няма особена полза от нея.

Точно това се случва и при казуса с Кашоги. Хората опитват да установят кой е извършил престъплението и още по-важно, кой е дал нареждането. Изглежда има много теории по въпроса.

Повечето хора вярват, че убийството е част от чистка, предприета от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, за да заглуши опонентите си и дисидентите. Дори това да е вярно, някой трябва да обясни защо Истанбул бе избран за място за извършване на престъплението. Знаем, че принцът е срещу всякакво нормализиране на турско-саудитските отношения и че той обвинява Турция в поддържане на силни партньорски връзки с Иран. От тази гледна точка той би бил доволен, ако отношенията на Турция със САЩ се влошават. Може би поради тази причина Кашоги бе убит в Истанбул; може би извършителите са планирали да хвърлят някаква вина и върху Турция, но не са успели да го постигнат. Или убийците не са успели да го направят по този начин, или може би сценарият е бил съвсем различен.

Вторият сценарий предполага, че цялата тази история е част от план, целящ опетняване на репутацията на принц Мохамед бин Салман. С други думи - трета страна е дала заповедта, като знае, че принцът ще бъде обвинен за това. Ако това е случаят, трябва да се види кои принцове са били дискредитирани от Мохамед бин Салман, като онези, които бяха задържани в луксозен хотел в Рияд миналата година. Разбира се, ако това се е случило, тогава Мохамед бин Салман трябва да намери отговорниците, наред с убедителни доказателства, и да ги разкрие по начин, по който ще убеди света във вината им.

Третият сценарий е отвличане, което не е тръгнало по план. Според този сценарий престолонаследникът е наредил ареста на Кашоги с надеждата да го вкара в затвора в Саудитска Арабия. Ако това е случаят, никой не може да обвини принца, че той е наредил убийството, дори макар да е непряко отговорен. Може би трета страна е разбрала за плана за отвличане и се е убедила, че това ще има лош изход и ще постави принц Мохамед бин Салман в трудна позиция спрямо Вашингтон.

Има много играчи в САЩ и на международната сцена, които биха искали да окажат натиск върху администрацията на Тръмп и да я накарат да промени политиката си. Тези играчи няма да се замислят за престолонаследника, като знаят, че случай като казусът, свързан с Кашоги, ще навреди на американско-саудитските отношения. Ако това се е случило, идентифицирането на истинските извършители ще бъде наистина много трудно.

Всичките три сценария имат нещо общо: ние нямаме информация, на базата на която да разберем какво се е случило. Въпреки това западната публика изглежда си е съставила мнение за престолонаследника принц Мохамед бин Салман, чийто имидж сега е още по-опетнен.

Заради обществения натиск всички правителства сега усещат необходимост да заемат негативна позиция спрямо Саудитска Арабия. Поради тази причина мнозина повече се интересуват от това, което президентът Тръмп ще направи, отколкото от действията, които Рияд ще извърши. Решенията на Тръмп по този въпрос не само ще окажат влияние на бъдещето на "глобалния алианс", но също и на неговото собствено бъдеще. САЩ със сигурност ще съсредоточат вниманието си върху списъка с лицата, които ще трябва да платят за този потресаващ акт.