Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият журналист Джамал Кашоги СНИМКА: Ройтерс
Убитият журналист Джамал Кашоги СНИМКА: Ройтерс

Водещите турски вестници днес публикуват подробности от разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Саудитска Арабия призна през уикенда, че журналистът Кашоги, който бе критично настроен към властта в Рияд, е починал в саудитското консулство в Истанбул. Според първоначалната версия на Рияд Кашоги е починал в консулството, след като се сбил с хора, които срещнал там, припомня БТА.

Според информация на в. "Хюриет" Кашоги, който влезе в саудитското консулство на 2 октомври, е бил удушен.

Журналистът отиде в консулството, за да вземе документи, необходими му да сключи брак с турската му годеница.

"Хюриет" пише, че след като влязъл в сградата на консулството журналистът бил приет в кабинета на генералния консул, след което "започнали страхотиите". Той бил убит броени минути след влизането в консулството.

По данни на изданието Кашоги е бил удушен с полиетиленов плик. Целият ужас за журналиста продължил 7-8 минути.

В. "Миллиет" цитира високопоставен саудитски представител, пожелал да запази анонимност, който заявил, че 15-членен екип от Саудитска Арабия, пристигнал в Турция, трябвало да убеди журналиста да се върне в родината си.

Според плана на екипа Кашоги трябвало да бъде настанен в къща в Истанбул за известно време, където трябвало да бъде убеден, че е необходимо да се върне в Саудитска Арабия.

Саудитският представител казал, че Кашоги е попитал дали го отвличат. Отговорът бил "да", след което журналистът започнал да крещи. Заради крясъците обаче екипът се паникьосал, при което един от саудитците запушил устата на журналиста и го хванал за гърлото, след което той внезапно починал. Трупът на Кашоги бил увит в килим и бил изнесен от консулството. Експерт по съдебна медицина от 15-членния екип след това премахнал доказателствата, свързани със смъртта на Кашоги, пише "Миллиет".

В. "Сабах" съобщава, че журналистът е бил убит в най-тайното и строго охраняваното помещение в консулството. По данни на изданието в помещението са открити пръстови отпечатъци на Кашоги.

"Хюриет" информира, че турските следователи са открили много доказателства (във връзка със смъртта на Кашоги) при претърсването на

консулството и резиденцията на саудитския консул в Истанбул.

Засега няма яснота къде може да са тленните останки на журналиста (турски издания писаха преди дни, че тялото му е било разчленено).

Вестниците днес публикуват и кадри от последните минути на живота на Кашоги, на които се вижда как той влиза в сградата на консулството.

Изданията цитират турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви вчера, че във вторник ще разкрие пред всички "голата истина", свързана с убийството на журналиста Кашоги.