Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българинът остава позитивен към ЕС, но не и безкритичен

Приближаващите европейски избори и все по-големите различия, които се наблюдават сред европейските елити, особено след гласуването в Европейския парламент за стартиране на процедура срещу Унгария, провокираха нас, социолозите в изследователски център “Тренд”, да тестваме отношението на българите към ЕС, тяхното мнение за необходимостта от промени, както и позицията им по казуса с Унгария. Данните на пръв поглед не показват някаква изненада – българите остават положително настроени към ЕС. Но един по-детайлен поглед в демографските разбивки разкрива

динамика сред

привържениците на БСП

Как се стигна обаче дотук?

Трудно мога в рамките на един кратък текст като този, да опиша спецификите на профила на привържениците на столетницата, но за целите на настоящия анализ ще наблегна на две особености. На първо място, червеният електорат традиционно винаги е бил по-резервиран към ЕС в сравнение със симпатизантите на другите основни партии. На второ място, привържениците на червената партията неминуемо се влияят от позициите на своето ръководство, което успява да формира и нагласите им. Какво стана в последната година? Корнелия Нинова добре си даде сметка за латентния евроскептицизъм на симпатизантите си и започна да им говори отчетливо на този език. Език, дистанциращ партията от познатите европейски позиции. Това хем се харесваше на електората, но и предизвика допълнителен ефект – засили тяхното резервирано отношение към Евросъюза.

Друго важно заключение, което може да се направи от данните, че българинът вече

гледа на ЕС съвсем

не безкритично

Това до голяма степен е и следствие от вече над десетилетното членство на България в общността. Българите вече свикват с факта, че страната ни е част от ЕС, и е нормално да не гледат на него като на безпроблемно пространство. Вероятно тук се крие и част от обяснението за солидарността, която откриваме сред българите към “непослушните” от Вишеград. Несъмнено влияние имат и позицията на Нинова към процедурата срещу Унгария и гласуването на представителите на ГЕРБ в Европейския парламент в защита на Виктор Орбан, което беше отразено широко в българското публично пространство.