Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Димитър Петров, заснет в Съдебната палата.
Прокурор Димитър Петров, заснет в Съдебната палата.

Специализираната прокуратура в София, която от лятото е без титулярен началник, най-вероятно в сряда ще се сдобие с нов временен шеф. За рокадата става ясно от дневния ред на следващото заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

След като Иван Гешев стана зам. главен прокурор през юли т.г., до избирането на титуляр бе назначена зам.-шефката на спецпрокурорите Даниела Начева. Сега обаче тя ще бъде заменена от колегата си Димитър Франтишек Петров. Смяната изглежда изненадваща, причини за нея не се съобщават.

Начева е и единственият кандидат за титулярен административен ръководител на спецпрокуратурата.

Прокурор Петров в момента е зам.-шеф на спецпрокуратурата и то от времето, когато Гешев бе ръководител. На ул. "Черковна" 90 Петров пристигна от Софийската градска прокуратура. Там бе наблюдаващ прокурор по делата срещу бившия премиер Сергей Станишев, съдията от Софийския градски съд Владимира Янева, бизнесмена Огнян Донев и др. Той бе и обвинител по едно от делата срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, който на първа инстанция получи двегодишната условна присъда за разгласяване на държавна тайна. 

В Специализираната прокуратура Петров наблюдава разследване за рушвети в НАП в София. Явявал се е и на мерки за неотклонение срещу отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бизнесмена Миню Стайков и др.

След рокадата Начева по всяка вероятност ще остане зам.-шеф на спецпрокуратурата.