Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мотивите на съдията за символичната присъда са, че е отличник и не е осъждан

Родителите на Красимир даряват органите му и спасяват 4 живота, докато виновникът празнува абитуриентски бал

19-годишен се измъкна с 3 години условна присъда и 5 г. изпитателен срок за убийството на двама души отново благодарение на съкратената съдебна процедура. Поредният случай, който доказва, че тази вратичка в закона оставя стотици семейства без възмездие.

На фаталния петък, 13 октомври, миналата година 19-годишният Антон, получил книжка едва от 2 месеца,

помита трима пешеходци

на тротоара

40-годишният Димитър загива на място, 20-годишният Красимир Енев изпада в мозъчна смърт, а третият потърпевш се разминава със средна телесна повреда.

Близо година по-късно - на 2 октомври делото вече се гледаше в окръжния съд във Велико Търново, а съдия Теодор Милев дава 3 години условно и 5 г. изпитателен срок на Антон.

Причините за малката присъда са съкратената съдебна процедура и младостта на извършителя.

"След като подсъдимият се призна за виновен, съдът му постави 4 г. и 6 месеца лишаване от свобода - споделя пред "168 часа" близък на семейството. - Те трябваше да се намалят с 1/3 заради съкратеното съдебно следствие и така се получиха 3 години условно."

Всъщност за такова престъпление наказанието, което се предвижда, е от 5 до 15 години. Съдията обаче е дал присъда дори под прага на минимума.

Оказва се, че след като обвиняемият, направил пълни самопризнания и се е отказал от събирането на нови доказателства, магистратите правят толеранс, чрез който наказанието е ориентирано към минимума, а от него се сваля още една 1/3. Освен това съдът е взел предвид, че

19-годишният

убиец не е осъждан преди това

"Големият проблем при подобни случаи е, че е много нисък долният праг на наказанието - разказва магистрат с дългогодишен опит в подобни дела. - Обикновено когато лицето няма предишни провинения и е млад, присъдата става условна."

Пред "168 часа" от пресцентъра на окръжния съд във Велико Търново казаха, че на този етап съдия Теодор Милев няма да коментира поставеното от него решение, защото все още не е изготвил мотивите си. Срокът за предаването им е между 15 и 60 дни.

Въпреки това вероятната причина за нелепата присъда са смекчаващите вината обстоятелства, смятат специалисти.

Обвиняемият е млад, бил е много добър ученик - отличник, а малко преди катастрофата е започнал следването си.

"На делото съдията каза, че

престъплението на Антон е грешка вследствие на младостта му

- разясни магистратът с опит в тези дела. - Милев допълни, че при същите обстоятелста, на същото място и със същата скорост не би се стигнало до престъпление, ако е карал той. Искаше да изтъкне, че това не може да се случи на възрастен човек, а на младеж като Антон, защото е неопитен. Това обаче се води транспортно престъпление с 2 смъртни случая и не трябва толкова да се смекчава вината."

Трагедията обаче все още не дава мир на Янко Енев, бащата на Красимир. Във фаталния ден 19-годишният Антон И. заедно със негов приятел се връщали от купон в Лясковец.

Току-що приетият за студент младеж бил зад волана на лек автомобил "Тойота".

Малко след един разклон обвиняемият започнал да ускорява скоростта на колата.

При навлизане

в ляв завой

той изгубил управление над возилото, качил се върху тротоара, ударил в гръб двама пешеходци и се блъснал в електрическо табло до входната врата на жилищна кооперация. Вследствие на настъпилото произшествие двамата пострадали получили тежки травматични увреждания, в резултат на които 40-годишният Димитър Д. починал на място, а 20-годишният Красимир издъхнал два дни по-късно, след като изпаднал в мозъчна смърт.

Според официалните експертизи Антон не е употребил алкохол и наркотични вещества.

Близо година след трагедията бащата на Красимир все още не може да повярва, че синът му не е между живите. По-големият удар за Янко Енев обаче беше, че убиецът на детето му получи само 3 години условна присъда.

"Няма го детето ми и няма да го има вече

Той е мъртъв и убит - споделя Янко Енев. - И досега в ушите ми кънти произнесената присъда - 3 г. условно. Е, сигурно Антон наистина е много добър ученик. Дарихме органите на Красимир. Момчето ми спаси 4 човешки живота, а убиецът му отпразнува бала си и ще става студент."

На 16 октомври Янко Енев е внесъл жалба срещу решението на съда. Той е разведен със съпругата си, която се представлява от друг адвокат, но и тя е последвала примера на бившия си съпруг. Семейството на втория загинал, също се очаква да подаде иск. Следващото дело вероятно ще се състои след един или два месеца.

Янко Енев заедно със сина си Красимир, който беше убит от 19-годишния Антон.
Янко Енев заедно със сина си Красимир, който беше убит от 19-годишния Антон.